Moralni čin: Oliver Ivanović ubijen u ulici Sutjeska, dobio ulicu u Bošnjačkoj mahali

Sednica SO Severna Mitrovica
Sednica SO Severna Mitrovica

Ne glavna ulica u Kosovskoj Mitrovici, ne centralni trg, ne ulica u kojoj je živeo, ne ni ulica Sutjeska u kojoj je s leđa ubijen pre više od sedam meseci, i kojom je skoro 20 godina išao na posao, već ulica Nemanjina, u Bošnjačkoj mahali u Severnoj Mitrovici ponela je ime ubijenog Olivera Ivanovića. Odluku su doneli odbornici Srpske liste na današnjoj sednici SO Severna Mitrovica. Još jednom su odbacili i raniju inicijativu odbornika GI SDP, odnosno peticiju sa ranije sednice da Sutjeska ponese ime Olivera Ivanovića.

Zašto Nemanjina? 

Biševac je, takođe, u ime Srpske liste izneo i drugi deo predloga, koji je bio usvojen – da se u čast svih nastradalih Mitrovčana Kolašinska ulica preimenuje u Ulicu mitrovičkih žrtava.

On je naveo da su predlog podržali, kako je rekao, veliki broj građana, kao i članovi porodice poginulih.


Ulica Nemanjina je po kosovskom sistemu ulica Samija Frašerija, koji je bio albanski pisac i književnik u vreme Osmanskog carstva.

„Ovu ulicu predlažem, jer će se u njoj nalaziti zgrada naše opštine čija je izgradnja pri kraju, a u njoj se već nalazi sedište Telekoma, Upravnog okruga i tako dalje“ – ovim rečima je odbornik SO Severna Mitrovica Srpske liste i predstavnik studenata Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, Nemanja Biševac, objasnio zašto bi ulica u Bošnjačkoj mahali trebalo da ponese Ivanovićevo ime.

Biševac je kazao i da je to „u čast tragično nastradalom odborniku i građaninu naše opštine, gospodinu Oliveru Ivanoviću.“

Poslušajte:

Oliver Ivanović nije poginuo u Nemanjinoj ulici nego u ulici Sutjeska

Miroslav Ivanović: Kako je poštovan dok je bio živ, tako se ophode i danas kada je likvidiran

„Kako je poštovan dok je bio živ, tako se ophode i danas kada je likvidiran i fizički uklonjen iz sfere političkog uticaja i delovanja. Ostalo je ime, ali na njihovu žalost jako ime i ono i dalje smeta. Odbijena je inicijativa tolikog broja građana da se Oliverovim imenom nazove ulica Sutjeska – ulica u kojoj je ubijen, gde se i danas, za divno čudo, još uvek nalazi i spomen ploča. Nedugo, eto nove inicijative, sada već prihvatljive, ali da se njegovim imenom nazove ulica Nemanjina u Bošnjačkoj mahali. Pa prosudite sami o dobrim namerama predlagača. Odluka je doneta i sigurno će služiti nekome na čast. Porodici Oliverovoj neće!“ – poručio je brat Olivera Ivanovića, Miroslav Ivanović, na društvenim mrežama, u reakciji na najnoviju odluku SO Severna Mitrovica.

Sa druge strane, Ivanovićeva poslednja životna saputnica, Milena Popović, koja odnedavno radi u kabinetu premijerke Srbije, Ane Brnabić, poručila je neposredno posle sednice:

„Ulica u Kosovskoj Mitrovici ponela ime Olivera Ivanovića. Heroji žive!“

„Oliver Ivanović kao građanin, kao političar i kao otac koji je živeo u Kosovskoj Mitrovici, nije poginuo u ulici Nemanjinoj, nego je nastradao u ulici Sutjeska, da vas podsetim ako niste znali“ – podsetila je svoje kolege i donosioce odluke odbornica GI SDP Oliver Ivanović, Ksenija Božović.

„U ime GI SDP, u ime porodice Ivanović, u ime građana koji su podržali peticiju GI za preimenovanje ulice Sutjeska u Ulicu Olivera Ivanovića, zahvaljujemo vam se i ne prihvatamo to. A vi ste pokazali vaš moralni čin. Hvala“ – dodala je ona.

Ponovo odbačen predlog

Usledio je još jedan pokušaj Ivanovićevih saboraca da ulica Sutjeska u kojoj je ubijen, ipak, ponese njegovo ime, što je bio i zahtev sa prethodne sednice, kada su odbornici Srpske liste odbili inicijativu, odnosno peticiju građana za preimenovanje ulice.

Na komentar predsedavajućeg SO, Dejana Gurešića, da u ranijoj peticiji građana piše „jedna od ulica“, Jakšić je rekao: „Uzmite zapisnik, pogledajte šta sam ja govorio, ako ne verujete meni na reč, proverite u zapisniku“.

„Ako je potrebno, ponoviću i peti put – dakle, predlažem da se ulica Sutjeska preimenuje u ulicu Olivera Ivanovića,“ dodao je on.

„U vezi sa ovim predlogom, samo bih vas podsetio da sam već četiri puta predložio da se ulica Sutjeska preimenuje u ulicu Olivera Ivanovića, i taj predlog je mnogo stariji vremenski od predloga gospodina Biševca. I te kako stoji predlog, jer je iznet pre četiri sednice. Ja očekujem da se ova skupština izjasni prvo o tom predlogu,“ rekao je odbornik SDP-a, Marko Jakšić, navodeći da u vezi sa današnjim zahtevom Srpske liste „nije stigao nikakav predlog u pisanom materijalu“.

Za predlog odbornika Srpske liste glasalo je 13 prisutnih odbornika Srpske liste. Dvoje odbornika SDP-a nije glasalo, dok su albanski odbornici bili uzdržani, odnosno protiv.

Jakšićev predlog je odbačen sa 14 glasova.

On je, kao i Božovićeva, napustio sednicu, a potom je na svom Fejsbuk profilu slikovito i objasnio gde se nalazi ulica Nemanjina, uz poruku:

Šta je prethodilo?

I na prethodnoj sednici SO-a odbornici Srpske liste odbacili peticiju i inicijativu GI SDP da ulica Sutjeska ponese Ivanovićevo ime. Predlog je odbačen, kako je tada objašnjeno, „jer nije u skladu sa statutom opštine Severna Mitrovica“.

Oliver Ivanović bio je jedan od najistaknutijih lidera Srba sa Kosova u poslednjih dvadeset godina. Bio je poslanik u srpskoj Koaliciji povratak u prelaznim institucijama Kosova, državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije. Ubijen je kao odbornik Skupštine opštine Severna Mitrovica. Ova SO nije održala komemorativnu sednicu. Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana u Beogradu. Do danas nisu poznati nalogodavci i ubice, uprkos tri istrage koje se vode – u Prištini, Beogradu, a po nedavnom priznanju Milene Popović – i njene sopstvene istrage.

Odmah nakon vesti o odbačenoj inicijativi oglasili su se direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić i sama Srpska lista. Oni su potvrdili da će Oliver Ivanović dobiti ulicu u Kosovskoj Mitrovici, „kao što je i zaslužuje“, ali su istovremeno izneli i optužbe na račun, kako tvrde, netačnih informacija. Đurić je za to optužio lokalne medije.

„Žalosno je što se pojedini krugovi i dalјe ne ustežu da eksploatišu tragediju jedne porodice i celog našeg naroda na Kosovu i Metohiji“ – naveo je tada prvi čovek Vlade Srbije za Kosovo.

Na sednici je danas doneta i odluka o razmeni opštinskog zemljišta za privatno, koje će biti namenjeno, po rečima glavne izvršne službenice Adriane Hodžić, za proširenje postojećeg obdaništa.

Procenu je napravila komisija kosovskog ministarstva finansija. Radi se o dve parcele u privatnom vlasništvu ukupne površine 922 m2 čiju je vrednost komisija procenila na 200.046 evra, sa opštinskim zemljištem, ukupne površine 566 m2, čija je vrednost 149.950. Opština će, upravo zbog razlike u procenjenoj vrednosti biti u obavezi da isplati privatnom licu malo više od 50.000 evra, objasnila je Hodžić.

Odbornik Marko Jakšić podsetio je da još uvek nije poznato ime privatnog lica sa kojim se vrši razmena zemljišta, a Hodžić je navela da se „sve informacije sada znaju“, kao i da to „uopšte nije tajna“, dodajući da je akt o proceni javni dokument koji se može pronaći na Internet stranici kosovskog ministarstva finansija.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.