Vučić o Ivanovićevom ubistvu: Za Srbiju ovo je teroristički akt. Pronaći ćemo ubice

Za državu Srbiju je ovo teroristički akt i u skladu sa tim ćemo se prema tom aktu odnositiOvo je napad na porodicu Ivanović, srpski narod na Kosovu i Metohiji, pre svega na Sever i na Srbiju u celini, ko god da ga je izveo Srbin, Albanac, ili stranac. Ubijen je čovek koji je roditelj, suprug, i koji sasvim sigurno nije bio neko ko je pozivao na sukobe između Srba i Albanaca. Bez obzira na političke razlike, upućujem saučešće porodici Ivanović i Srbima na KiM-u – rekao je na vanrednoj konferenciji za medije predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, u Beogradu. U više navrata ponovio je da će, iako Republika Srbija nema potpunu nadležnost na teritoriji KiM-a – vlasti pronaći ubicu, ili ubice Olivera Ivanovića. Kaže i da je razgovarao sa gradonačelnikom Severne Mitrovice, Goranom Rakićem. Na osnovu ovog razgovora, Vučić je naveo da Srbi u Kosovskoj Mitrovici misle da je "to počinjeno sa južne strane". Predsednik Republike Srbije je, ipak, u odgovoru na naše pitanje – rekao da je "možda i prvo etnički motivisano, a možda i nije". "Da sačekamo sa tim odgovorom," naveo je takođe. Kaže i da nema dokaza da se radi o političkom ubistvu. 

Predsednik Srbije odgovorio je i na više pitanja naše redakcije. U nastavku objavljujemo pitanja i odgovore.

Rekli ste da se radi o terorističkom činu o kojem će naši organi da sprovedu istragu. Da li će, na osnovu Vašeg iskustva i saznanja koje imate – pomoći to, i da li ste upoznati sa statistikom – da je od 2014. do 2017. u srpskim sredinama na KiM-u, prevashodno na Severu KiM-a i prevashodno u Severnoj Mitrovici, bilo 24 paljevina automobila (u 24 slučaja paljevine zapaljen je 31 automobil, prim. red.)? Svi automobili zapaljeni su na isti način, sa elementima terorizma, među njima bio je i automobil Olivera Ivanovića, čak dva puta, uključujući njegov privatni automobil, a zapaljen je i automobil naše redakcije. Da li će pomoći to da je od aprila 2014. do 2017. godine bilo 28 oružanih napada u srpskim sredinama, pre svega na Severu KiM-a i u Kosovskoj Mitrovici, uključujući nekoliko ubistva, a bez ubistva Olivera Ivanovića i Dimitrija Janićijevića koji je ubijen pre aprila 2014. godine – na današnji dan?

Da li ova saznanja mogu da pomognu našim organima u istrazi i vidite li ikakvu vezu ubistva Olivera Ivanovića sa tim što je više puta isticao da mu se preti, da je bio u neravnopravnoj političkoj borbi?

Čuli ste se sa gradonačelnikom Goranom Rakićem, preneo vam je da je narod zabrinut, što mogu da potvrdim. Ali, da li ste ikada znali da su na lokalnom nivou nekoliko puta objavljena saopštenja u kojima za Ivanovića govori sledeće – patološka samozaljubljenost, gradi program na paranoičnom uverenju da mu neko preti i da se Srpska lista urotila protiv njega i njegovih ambicija. Grozničavo nastoji da privuče pažnju javnosti – samo su neke od poruka? 

Pomenuli ste da se radi o terorističkom činu, pomozite Srbima sa KiM-a: Bili su vrlo optimistični kada ste rekli da za poslednjih pet godina nije bilo nijednog etnički motivisanog ubistva, a što ste više puta do sada ponavljali – šta je sada poruka za njih? Da li da razumeju da se radi o etnički motivisanom ubistvu?

Kada ćete na Kosovo – bilo je takođe jedno od pitanja naše novinarke

"Uskoro ću na Kosovo sasvim sigurno, zato što hoću da razgovaram sa narodom i da vidim šta je to što možemo da uradimo iako nemamo efektivnu vlast. To je ono što mislim da je važno i samo molim naše ljude na KiM-u." naveo je Vučić. 

"Hvala vam na dobrim pitanjima, iako sam razumeo politički sadržaj poruka koje ste iznosili. Ako mislite da je neko ubica zato što mu je govorio da ima patološku potrebu za isticanjem, ja vas molim da to ne činite pošto je to toliko neozbiljno, toliko glupo, toliko besmisleno.

Primetili ste da sam sve vreme ćutao dok ste govorili, zato što nemam nikakav problem sa istinom, a vama izgleda smeta kad ja počnem da odgovaram.

Dakle, pomoći će svakako, a ne možemo mi da vodimo istragu, jer nismo ni zaduženi bili da vodimo istragu za dela gde nemate ni ranjavanja, ni ubistva, već neki drugi, koji je trebalo to da istraže. A zašto to neki drugi dopuštaju?

Od 1999. do 2010. na Severu zapaljeno 120 automobila

Generalni Sekretar predsednika Srbije, je tokom predsednikovog obraćanja, Predsedniku Srbije doneo papir na osnovu kojeg je potom izneo statistiku o broju zapaljenih automobila na Severu Kosova od 1999. do 2010, navodeći da bi inforamcija o broju zapaljenih automobila na Severu, koju je iznela novinarka KoSSeva, "mogla da bude protumačena pogrešno":

"U periodu od 1999. do 2010. govorim o Severu Kosova – znate li koliko je vozilo zapaljeno zvanično sa potvrdama? Stotinu dvadeset. Niko nikada to pitanje nije postavio. Samo da imate u vidu. Sad kad izračunate, to je čak i nešto veći procenat, nego što je ovo u prethodne četiri godine. Svejedno to je zabrinjavajući procenat. Koliko god možemo, naša tajna služba će morati time da se bavi i moraćemo taj problem da rešavamo. I nećemo da bežimo od njega već ćemo da gledamo koliko mi možemo da rešavamo da bar ta lica koja sumnjičimo pohapsihom na teritoriji KiM-a."


Veselji "gospodar na Kosovu"

"Delegacije Srbije je napustila dijalog u Briselu zato što je besmisleno da u ovakvim okolnostima razgovarate. Veoma je teško da razgovarate, da govorite o nečemu kada imate svakodnevne pretnje ratom i ratnim sukobom na KiM, gde onaj koji je pravi gospodar na Kosovu – a to nisu ni Ramuš Haradaj i HašimTači, kao što zante – već je to Kadri Veselji i to svi koji poznaju situaciju na Kosovu i Metohiju to znaju.

Govori da je Albanci neće zaustaviti do Niša. Mi smo razumeli te pretnje, dobro smo ih shvatili, dobro smo shvatili i ćutanje onih koji je trebalo istog sekunda da reaguju i naš odgovor gospodaru Kosova Kadriju Veseljiju je – neće stići. Za njih će Niš ostati jedan lep grad, najlepši, koji u blizini mesta gde su rasli i gde žive i koji mogu da posete kao turisti, i kao dobri građani koji će moći da vide nešto lepše, drugačije od onoga što vide svakodnevno."

To nije na teritoriji gde mi efektivnu vlast imamo. Sada je ubistvo u pitanju. Bilo je i nekih drugih ubistva u pitanju koje ste slučajno, ili namerno preskočili. Recimo ubistvo gospodina Šćepanovića koji svakako nije bio na političkoj strani o kojoj vi govorite, nego na suprotnoj političkoj strani.

Ali hoću da vam govorim, to je nevažno, niti ko misli da je političko ubistvo, niti imamo dokaze za to. Samo govorim kako se to na besmislen način zaključuje i to tako što se nekom sviđa.

Govorite da je razlog to što je bila politički neravnopravna borba? Pa imam pitanje za vas – a da je neko to zbog toga činio, pa što to ne bi činio kada je postojala opasnost od gubitka vlasti ili od nečega, nego kad ne postoji nikakva opasnost ni za čim. Imate li odgovor na to? Pa nemate.

A moguće je da ste vi u pravu, dakle, ja to ne isključujem sasvim – da je neko to uradio zbog političkih, već zbog svojih ličnih motiva, iz meni neznanih razloga – i ti će takođe biti saslušavani i biće istražen svako, ili isleđivan svako za koga postoji kamičak sumnje da je tako stravično delo počinio. Pa i ti kojima nećete imena da pominjete za koje mislite da se svi plaše – svi će biti ispisani i isleđivani.

I moja poruka Srbima na KiM-u, sa ponosom sam govorio da nije bilo etnički motivisanih ubistava – ovo je prvo ubistvo za koje ćemo da vidimo – prvo – ko je odgovoran, možda i prvo etnički motivisano, a možda i nije. Da sačekamo sa tim odgovorom. Ali, svakako ćemo dati sve od sebe, u skladu sa tim – koliko možemo – ovlašćenjima, kompetencijama koje imamo – daćemo sve od sebe i videćete pronaći ćemo ubice, ukoliko ih ne pronađu oni koji moraju da ih pronađu," bio je odgovor Predsednika Srbije. 

"Ako pogledate i kome bi ubistvo Olivera Ivanovića odgovorala, svima će, čini mi se, sve da bude jasno," naveo je takođe Vučić. Na pitanje novinara kome bi odgovaralo da Ivanović bude ubijen, naveo je – "Apsolutno je svima sve jasno" – ne navodeći više detalja na šta konkretno misli. 

A govoreći o perthodno održanoj sednici Saveta za Nacionalnu bezbednost, Vučić je rekao i da je upućeno pismo EULEX-u i UNMIK-u sa zahtevom da državni organi Republike Srbije učestvuju u provođenju istrage na KiM-u:

"Zato što smo uvereni da bi učešće državnih organa Republike Srbije značilo otkrivanje istine o ubistvu Olivera Ivanovića."

Na pitanje da li sumnja da postoji umešanost stranih elemenata u ubistvo, Predsednik kaže:

"Ja nisam rekao ko je ubica i ne znam ko je ubica, da znam saopštio bih. Kada budem znao, saopštio bih, ili će pre mene da to saopšte nekli drugi organi na Kosovu i Metohiji. Ako ne bude, onda ćemo mi to saopštiti.

On je dodao da "neki to kiriste na različite načine":

"Upravo to rade izjavom o prekidu dijaloga i gospodin Haradinaj, upravo to rade albanski mediji u Prištini optužujući Srbiju, upravo to rade oni koji misle u Beogradu kao Nedžmedin Spahiu u Prištini, a to su Đilas, Janković, Jeremić i svi ostali kojima je najlakše i najlepše da optužuju svoju državu za najstrađniju stvarf i da pri tome znaju da lažu."

"Ubistvo se ne čini zbog toga što vam se ne dopada kako neko razmišlja politički. To rade poremećeni umovi," dodao je Predsednik Srbije. 

Vučić je demantovao informaciju da mu je Oliver Ivanović poslao poruku sa konkretnim imenima koaj su mu pretila, navodeći da mu je poslao poruku da ga podrži politički na izborima, a što predsednik nije učinio.

Rekao je takođe:

"Više puta smo se čuli posle toga. Ja sam ga i video posle zapaljenog automobila. Došao je kod mene i razgovarao sam o tome sa njim i rekao sam mu da ću na svaki način da učinim sve što mogu da se otkrije ko je to i zašto uradio. Razgovarali smo dalje i o politici i o svemu drugom."

Novinarka Insajdera je insistirala na pitanju da li paljenje automobila Oliveru Ivanoviću i ubistvo imaju ikakve veze, a na osnovu informacija koje su razmatrane na sastancu za Nacionalnu bezbednost, na šta je predsednik Srbije rekao da je već tri puta odgovorio na pitanje, dodajući: "Niti znam niti to mogu da znam, jer bi to značilo da znam to. Niste vi to tražili. Nije vam to ni trebalo. Trebalo vam je nešto drugo."

Dodaje i da će već danas zatražiti da Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrene predistražni postupak u vezi sa Ivanovićevim ubistvom.  

Ističe i da srpski organi raspolažu saznanjima, ali i dodaje: 

"Nemam ovlašćenja, niti je moguće da u ovom trenutku govorim o saznanjima sa kojima raspolažemo. Ne bih da na taj način uopšte spekulišem, ali ima mnogo interesantnih detalja koji ukazuju na moguće počinioce."

"Onima koji sve u Srbiji znaju i koji bi da vrše političke optužbe mogu samo da kažem: bednici jedni, jadnici jedni, vi koji radite sve protiv svoje zemlje, koji ste se toliko napljačkali i tražite načine kako da dođete na vlast," poručio je takođe Vučić. 

"Oni što govore da im je stalo do Olivera Ivanovića, i oni u Prištini i u Beogradu, kad prođe sve ovo, za mesec dana-dva, pitajte porodicu koliko su mu pomagali ovi koji se kunu da su mu prijatelji, a koliko drugi koje optužuju" – naveo je dalje. 

Ivanović je ubijen jutros oko 8 časova, iz vatrenog oružja, sa najmanje pet hitaca, ispred kancelarija svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici. Kosovska policija pronašla je zapaljeno vozilo za koje se veruje da je povezano sa ubistvom. Niz je reakcija srpskih, kosovskih i međunarodnih zvaničnika. 

Detaljnije čitajte na našoj tematskoj stranici "Ubistvo Olivera Ivanovića"


Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini razgovarala je, nakon Ivanovićevog ubistva, telefonskim putem sa srpskim i kosovskim predsednikom – Aleksandrom Vučićem i Hašimom Tačijem.

"Tokom poziva, visoka predstavnica oštro je osudila ubistvo i izrazila saučešće njegovoj porodici i prijateljima. Ona je naglasila očekivanje da relevantne kosovske vlasti vladavine prava neće štedeti napore da pronađu počinioce i da ih izvedu pred lice pravde bez odlaganja. Misija Evropske unije za vladavinu prava, EULEX – podržaće vlasti u skladu sa svojim mandatom," navodi se u saopštenju iz EU.


 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.