"Oružani obračun koalicionih partnera", "jučerašnji događaj pokazao koliko nedostaje Oliver Ivanović"

Jučerašnje hapšenje Marka Đurica je “loš holivudski film“ i “sukob koalicionih partnera“, ali je Policija Kosova ipak prekomerno upotrebila silu, smatraju pojedini učesnici okruglog stola „Izazovi na srpskoj političkoj sceni nakon ubistva lidera SDP Olivera Ivanovića“ u Medija centru u Čaglavici.

“Jučerašnji događaj u Kosovskoj Mitrovici pokazao je koliko nedostaje Oliver Ivanović, čovek koji je imao viziju, hrabrost i bio spreman za kompromis,“ kazao je potpredsednik Srpskog nacionalnog foruma Momčilo Trajković, uz podsećanje da su se juče u Kosovskoj Mitrovici sukobili koalicioni partneri.

“Možete li sada da zamislite da policijske snage, naoružane do zuba, ulaze u prostoriju gde se vodi politički dijalog, pa neka bude i naopak, a za okruglim stolom sede ministar u Vladi Kosova i zamenik premijera Kosova, zamenik ministra policije. Oni (policija) ulaze unutra u rade ono što su radili. Koalicioni partneri su se oružjem obračunavali sa svojim koalicionim partnerima. Koja je to poruka?“, pitao je Momčilo Trajković.

O događajima u vezi sa jučerašnjim upadom ROSU. čitajte u:

Tači: Provokacija Srbije na dan odluke o ZSO-u, Srpska potvrdila. Sačuvati staloženost

Haradinaj posle odluke Srpske: Ishitreno i štetno, bolje da se svi vratimo za sto

Srpska lista sa Andrićevog venca: Izlazimo iz Vlade Kosova, formiramo ZSO

Mogerini večeras u Beogradu sa Vučićem o budućnosti dijaloga

Odblokiran put Priština-Raška, situacija mirna

KBC Kos. Mitrovica: 32 povređena u jučerašnjoj intervenciji policije, Rikalo na intenzivnoj nezi

Srpska lista sa Andrićevog venca: Izlazimo iz Vlade Kosova, formiramo ZSO

Vučić: Srbi, držite se, sačuvaćemo mir

Selaković: Terorisanje golorukog naroda, Đurić uskoro slobodan čovek. Rakić: Naše oči uprte u vas Predsedniče 

Đurić prešao Merdare. Srpska napušta vladu? Vučić se uskoro obraća javnosti

Bivši poslanik u Skupštini Kosova i ministar za povratak Slaviša Petković je hapšenje Marka Đurića okarakterisao kao loš holivudski film i složio se sa mišljenjem Momčila Trajkovića da su se “koalicioni patneri brutalno obračunali“.

"Ja sam bio ministar u Vladi Kosova. Ne mogu da zamislim da institucije koje su po komandnoj odgovornosti ispod mene, mogu da dignu ruku na mene. Policija da bije ministra i zamenika premijera? Meni to liči na neki scenario,“ rekao je Petković.

Direktor RTV Mir Nenad Radosavljević rekao je da ne postoji opravdanje za prekomernu upotrebu sile, ali, kaže, opravdanja nema ni za drugu stranu koja nije poštovala zabranu dolaska na Kosovo.

"Svi smo znali koliko je i kakvih jedinica razmešteno na svim lokalnim i regionalnim saobraćajnicama na severu i na tim ilegalnim prelazima. Kada neko to zna i pored toga uporan bude u to da prođe kroz sve te barijere koje su postavljene, on ima lošu nameru. On ima nameru da proizvede incident. U tom smislu zaista nema opravdanja za ovo, ni sa jedne ni sa druge strane,“ rekao je Radosavljević.

Govoreći o ubistvu Olivera Ivanovića, Slaviša Petković kaže da je i ranije bilo neslaganja među predstavnicima Srba na Kosovu, ali da ubistava nikada nije bilo. Međutim, kako kaže, dolaskom SNS-a na vlast sve se promenilo jer se, prema njegovom mišljenju, svako ko se ne slaže sa državnom politikom proglašava izdajnikom, državnim neprijteljem, stranim plaćenikom.

"Mi znamo zašto je (Oliver Ivanović) ubijen. Ubijen je zato što se suprotstavio Srpskoj listi i politici Aleksandra Vučića. To treba otvoreno da se kaže, zašto da uvijamo sve u rukavice jer na kraju krajeva, Vučić je rekao da od sada stvari treba nazivati pravim imenom. Evo ja ih nazivam pravim imenom. Oliver Ivanović je ubijen samo zato što se suprotstavio politici Srpske liste i politici Aleksandra Vučića,“ tvrdi Petković.

Srpska politička scena na Kosovu ne postoji na način na koji bi trebalo, rekao je direktor CPT-a Nenad Maksimović govoreći o izazovima na srpskoj političkoj sceni nakon ubistva lidera SDP Oliver Ivanovića.

“Mi definitivno funkcionišemo u sistemu neoliberalne demokratije, sa svim svojim odlukama. Naizgled funkcionišu institucije, naizgled funkcionišu izbori, neslobodni i nefer, ali opet izbora ima. Naizgled postoji dostupnost informacija, ali ne na javnom servisu, već alternativnim putevima. Naizgled postoji i opozicija, ali sve to odudara od osnovnih načela demokratije,“ objasnio je Maksimovć.

Svoje mišljenje o događajima u Kosovskoj Mitrovic na okruglom stolu su izneli i direktor nevladine organizacije Humani centar Mitrovica Veroljub Petronić i analitičar Ljubomir Stanojković.

Okrugli sto na temu „Izazovi na srpskoj političkoj sceni nakon ubistva lidera SDP Olivera Ivanovića“  organizovao je Institut za afirmaciju međuetničkih odnosa.

RTV Kim

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.