Tači: Provokacija Srbije na dan odluke o ZSO-u, Srpska potvrdila. Sačuvati staloženost

"Upravo na dan kada su institucije Kosova započele posao na formiranju široke institucionalne Radne grupe, koja će sarađivati sa Upravljačkim timom i Misijom OEBS-a na Kosovu na sastavljanju nacrta Statuta Zajednice opština sa srpskom većinom, dogodila se provokacija od strane srpske države. Ovo potvrđuje i današnja odluka o izlasku Srpske liste iz kosovskih institucija. Veoma mi je žao što su jučerašnji događaju omeli mir i što su zabrinuli sve zajednice Kosova, ali pozivam sve da sačuvaju staloženost. Kosovo ostaje posvećeno vladavini zakona na celoj njegovoj teritoriji i uvek će od svih tražiti da poštuju zakone Kosova." Ovako se, posle današnje odluke Srpske liste – da napusti kosovsku vladu i 20. aprila formira ZSO – nakon kosovskog premijera, Ramuša Haradinaja – oglasio kosovski predsednik Hašim Tači.

Najviši kosovski zvaničnici – Hašim Tači, kosovski premijer i predsednik kosovske skupštine – Ramuš Haradinaj i Kadri Veselji, juče su, kako je saopšteno iz kosovskog predsedništva – dogovorili formiranje "široke institucionalne radne grupe" koja će "ujediniti Upravljački tim i Misiju OEBS-a na Kosovu radi sastavljanja nacrta Statuta Zajednice opština sa srpskom većinom". 

Upravo tokom jučerašnjeg dana srpski zvaničnici su u više navrata isticali da Priština, posle gotovo pet godina od potpisivanja Prvog briselskog sporazuma – neće i nema nameru da formira ZSO. 

"Pozivam da se poštuje i čuva duh dijaloga između Kosova i Srbije i da ostanemo usredsređeni na normalizaciju odnosa, na izgradnju dobrog susedstva i pomirenje," ocenio je dalje kosovski predsednik, navodeći da su jučerašnji događaji u "suprotnosti sa angažovanjima za dijalog" i "pretnja naporima za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije".

Tači dodaje da je i danas razgovarao sa visokom predstavnicom EU, Federikom Mogerini. Složili su se, kaže – "još jednom o neophodnosti snižavanja tenzija, jer dijalog nema alternativu". 

"I svi bi trebalo da budemo usredsređeni na put napred".

Mogerini će – ističe – istu poruku "da su dijalog i pomirenje jedni put prema napretku" preneti i večeras predsedniku Srbije, Aleksandru Vučiću. 

Na kraju, Tači ističe da je Kosovska policija "pokazala profesionalizam u njenom radu", a pozdravio je i reakciju institucija – posebno Ministarstva unutrašnjih poslova i Policije Kosova, kao i: 

"Njihovu spremnost da profesionalno i uz visoku odgovornost razmotre i procene sve događaje od ponedeljka, 26. marta 2018. godine, koji su povezani sa ilegalnim ulaskom Marka Đurića na Kosovo."

Kako je reagovao kosovski premijer nakon odluke Srpske liste, šta su još predstavnici ove liste poručili iz Beograda, nakon sastanka sa srpskim predsednikom, i šta se događalo juče u Kosovskoj Mitrovici gde je Đurić i uhapšen, čitajte u vestima: 

Haradinaj posle odluke Srpske: Ishitreno i štetno, bolje da se svi vratimo za sto

Srpska lista sa Andrićevog venca: Izlazimo iz Vlade Kosova, formiramo ZSO

Mogerini večeras u Beogradu sa Vučićem o budućnosti dijaloga

Odblokiran put Priština-Raška, situacija mirna

KBC Kos. Mitrovica: 32 povređena u jučerašnjoj intervenciji policije, Rikalo na intenzivnoj nezi

Srpska lista sa Andrićevog venca: Izlazimo iz Vlade Kosova, formiramo ZSO

Vučić: Srbi, držite se, sačuvaćemo mir

Selaković: Terorisanje golorukog naroda, Đurić uskoro slobodan čovek. Rakić: Naše oči uprte u vas Predsedniče 

Đurić prešao Merdare. Srpska napušta vladu? Vučić se uskoro obraća javnosti

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.