Organizacije civilnog društva: SAD da razmotre poziv Kosovu za učešće na Samitu demokratije

Bela kuća
Foto: N1

Čvrsto verujemo da Kosovo zaslužuje da bude deo Demokratskog samita koji organizuju SAD i da će imati koristi od toga – više od 20 organizacija civilnog društva sa Kosova uputilo je zahtev američkoj vladi da preispita svoju odluku i uputi poziv Kosovu da bude deo ove inicijative.

Najviši prištinski zvaničnici, kao i oni u Beogradu i BiH, nisu dobili poziv da prisustvuju Samitu demokratije koji će se održati u SAD-u, u organizaciji američkog predsednika, a što je izazvalo veliko nezadovoljstvo opozicije i civilnog sektora na Kosovu, te kritike na račun aktuelne vlade.

Ove nedelje se, međutim, 21 organizacija civilnog društva sa Kosova obratila zameniku pomoćnika sekretara i specijalnom izaslaniku za Zapadni Balkan, Gabrijelu Eskobaru, sa zahtevom da američka vlada preispita svoju odluku.

„Čvrsto verujemo da bi učešće Kosova na Samitu pomoglo unapređenju stanja demokratije i ljudskih prava u našoj zemlji i da bi nas osnažilo u našim naporima da pozivamo institucije na odgovornost“, poručile su ove organizacije, ali i naznačili da „nijedna zemlja u regionu nije više zabrinuta zbog zloćudnog autoritarnog uticaja Kine i Rusije od Kosova“.

U nastavku prenosimo pismo albanskih organizacija civilnog društva sa Kosova

Poštovani gospođo Kalathil i gospodine Eskobar,

Mi, dvadeset i jedan potpisnik – predstavnici prodemokratskih organizacija civilnog društva Republike Kosovo, pišemo vam u ime onih koji nas podržavaju, u vezi sa predstojećim Samitom demokratije koji se održava 9-10. decembra i čiji je domaćin vlada SAD. Sa velikom zabrinutošću smo primili k znanju vest (koju je potvrdila ambasada SAD u Prištini) da je Kosovo među nekolicinom zemalja u Evropi koje nisu dobile poziv da učestvuju.

Tema i ciljevi Samita su fundamentalno važni za aktivnosti koje sprovodimo ka unapređenju demokratije i ljudskih prava u našoj zemlji, uz stalnu podršku vlade SAD. Iako ne nameravamo da dovodimo u pitanje kriterijume koji se koriste za pozivanje pojedinih zemalja na samit, pošto su oni u diskrecionoj nadležnosti SAD kao domaćina, želeli bismo da razmotrite naše gledište o ovom pitanju, sa nadom da bi odluka o Kosovu mogla da se preispita.

Mi smo na prvoj liniji borbe i ne gajimo iluzije o krhkosti kosovske demokratije, posebno o vladavini prava. Takođe smo veoma svesni delikatnog bezbednosnog konteksta Kosova na Balkanu, koji proizvodi oštre etničke podele i čestu nestabilnost. Ipak, imajući u vidu kontinuirani napredak koji je Kosovo ostvarilo tokom godina u izgradnji živahne demokratije, kao i posebne odnose između naroda Kosova i Sjedinjenih Država, čvrsto verujemo da Kosovo zaslužuje da bude deo ove strateške inicijative i da će imati koristi od toga.

Kosovo se u poslednjih nekoliko godina suprotstavilo negativnim autoritarnim tendencijama u drugim delovima istočne Evrope. Mnogi naši mehanizmi odgovornosti funkcionišu veoma dobro: postoji širok pluralizam u medijskom prostoru; civilno društvo je veoma angažovano u pozivanju institucija na odgovornost; slobodni i fer izbori omogućili su nekoliko glatkih tranzicija vlasti. Većinu ovih pozitivnih promena pokrenula je sve snažnija omladina, kao i žene, za koje se pokazalo da su najjači faktori demokratske otpornosti. Slabosti u vladavini prava, posebno po pitanju korupcije, ostaju ozbiljan izazov. Ali ovo nije izazov koji se vezuje samo za Kosovo.

Iz perspektive spoljne i bezbednosne politike, građani Kosova nastavljaju da budu najnepokolebljivije pristalice transatlantskog saveza na Zapadnom Balkanu i šire. Zapravo, nijedna zemlja u regionu nije više zabrinuta zbog zloćudnog autoritarnog uticaja Kine i Rusije od Kosova. Razumemo da se Kosovo i SAD tokom godina nisu slagali u nekim oblastima. Takođe razumemo, i u mnogim slučajevima delimo, frustracije SAD prema kosovskim političkim elitama. Ipak, ne vidimo razlike u odnosima SAD i Kosova koje su suštinski nepomirljive i zbog kojih bi Kosovo trebalo da se isključi iz globalnog prodemokratskog tabora.

Čvrsto verujemo da bi učešće Kosova na Samitu pomoglo unapređenju stanja demokratije i ljudskih prava u našoj zemlji i da bi nas osnažilo u našim naporima da pozivamo institucije na odgovornost. Stoga, nadamo se da će američka vlada biti voljna da preispita svoju odluku.

Stojimo na raspolaganju da pružimo dodatna pojašnjenja i obavezujemo se da ćemo učiniti sve što je potrebno da olakšamo i omogućimo učešće Kosova na ovom važnom Samitu.

S poštovanjem,

Potpisnici:

Grupa za istrživanje balkanske politike (BPRG)
Naim Rašiti (Rashiti), izvršni direktor
Balkanski forum
Astrit Istrefi, izvršni direktor
Demokratski puls
Valjmir Ismailji (Valmir Ismaili), izvršni direktor
Democracy for Development
Rezarta Deljibašzade Krasnići (Delibashzade Krasniqi), izvršna direktorka
Institut za evropsku politiku Kosova (EPIK)
Demuš Šaša (Demush Shasha), izvršni direktor
GAP Institut
Nora Ljatifi Jašari (Latifi Jashari), izvršni direktor
Grupa za pravno-političke studije (GLPS)
Arbreša Lodža Stubla (Arbëresha Loxha Stublla), izvršna direktorka
Fond za humanitarno prvo Kosova (HLCK)
Bekim Bljakaj (Blakaj), izvršni direktor
Institut za socijalnu politiku “Musine Kokalari”
Visar Imeri (Ymeri), izvršni direktor
Kosovski centar za bezbednosne studije (KCSS)
Mentor Vrajoli (Vrajolli), izvršni direktor
Kosovska fondacija za civilno društvo (KCSF)
Taulant Hodža (Hoxha), izvršni direktor
Kosovski demokratski institut (KDI)
Ismet Krieziu (Kryeziu), izvršni direktor
Kosovski institut za istraživanje i razvoj politike (KIPRED)
Ljuljzim (Lulzim) Peci, izvršni direktor
Ženska mreža Kosova
Igabale (Igballe) Rogova,izvršna direktorka
Kosovski pravni institut (KLI)
Ehat Miftaraj, izvršni direktor
Pokret FOL
Medžide Demoli Nimani (Mexhide Demolli Nimani), izvršni direktor
Organizacija za demokratiju, borbu protiv korupcije i dostojanstvo “Çohu’
Arton Demhasaj, izvršni direktor
Prištinski institut za političke studije (PIPS)
Leonora Krueziu (Kryeziu), izvršna direktorka
Sbunker
Agon Malići (Maliqi), predsednik odbora
Inicijativa mladih za ljudska prava (YIRH Kosovo)
Marigona Šabiu (Shabiu), izvršna direktorka
Donika Emini*
*Član, Savetodavna grupe za politiku Balkana u Evropi (BIEPAG)

Pročitajte još:

Ni Kosovo, uz Srbiju i BiH, nije pozvano na Bajdenov samit demokratije

Haradinaj: Kurti hitno da popravi odnose sa SAD

Pacoli: Kurti dobio šta je tražio – crvenu liniju iz Bele Kuće

Zeri: Vjosa Osmani ide u SAD, ali ne na Samit demokratije

Kongresmeni u pismu Bajdenu Vučića optužili za korupciju i pritisak na medije

Vučić: Kada Radoičić nije na Kosovu, kažu da su svi Srbi kriminalci

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.