Optužnica zbog korupcije protiv zaposlenog u kosovskom ministarstvu i vlasnika kompanije

Zbog zloupotrebe službenog položaja Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu protiv zaposlenog u ministarstvu trgovine i industrije Dž.S. Za krivično delo u vezi sa korupcijom tereti se i vlasnik kompanije "Menagement Development Association" – L.D.

Veruje se da su dvojica optuženih razmenili informacije i dokumentaciju tokom tenderske procedure za projekat "Povećanje konkurentnosti i promocije izvoza" iz 2013. godine, koji je finansirala Kancelarija Evropske unije u Prištini, vrednosti 2 miliona evra.

Dž.S. se, takođe, tereti za zloupotrebu službenih informacija, jer je informacije delio sa L.D., iako je kao član Odbora za vrednovanje ponuda potpisao izjavu o poverljivosti i nepristrasnosti, prema kojoj je bio dužan da strogo čuva informacije iz procesa njegovog učešća u postupku javne nabavke. Istovremeno, obaveštavao je vlasnika kompanije o prednostima u odnosu na druge kompanije koje su učestvovale na tenderu.

Optužnica je podignuta nakon zajedničke istrage kosovskog tužioca Specijalnog tužilaštva i Evropske službe za suzbijanje prevara.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.