Julijanski kalendar: Srećna Nova godina!

Višeminutnim vatrometom u Severnoj Mitrovici i Zvečanu, tačno u ponoć, dočekana je Nova godina po julijanskom kalendaru – pravoslavna Nova godina, poznata i kao Srpska Nova godina.

Doček ove Nove godine je na Severu Kosova i Metohije organizovan u Kosovskoj Mitrovici, na platou kod srednje Tehničke škole, gde od 21 čas nastupaju Đorđe David i folk sastav "Ministarke". Od ponoći, uz vatromet sa više mesta u gradu, nastavlja se koncert.

Koncert je, kao i prošle godine, organizovao Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica, uz jučerašnju manifestaciju "Ulica otvorenog srca".

Foto: GračanicaNa centralnom KiM-u, građani Srpsku Novu godinu dočekali su u Gračanici, na centralnom trgu Oslobodiocima, na koncertu OK benda i folk pevačice Rade Sarić, uz pečenog bika na ražnju i kuvanu rakiju.

Ovu Novu godinu obeležava i Srpska pravoslavna crkva. Na platou ispred hrama Svetog Save u Beogradu, nakon molebana, priređen je tradicionalni vatromet.

A upućena je i čestitka – "Svoj pravoslavnoj braći, čija Nova godina počinje po Julijanskom kalendaru, želimo svako dobro, da nas bude više za godinu, da sačuvamo ono što nam pripada, u miru i slozi, ljubavi i blagostanju!"

Pravoslavna Novu godina proslavlja se još u Crnoj Gori, Republici Srpskoj, Rusiji, Belorusiji, Jermeniji, Moldaviji, Gruziji, itd.

U srpskom narodu ova Nova godina se još naziva i Mali Božić, koji karakteriše mnoštvo običaja kojima se tera zlo i donosi dobro.

KoSSev čestita Novu godinu onima koji danas slave.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.