Opštine na Severu Kosova i u narednih sedam dana u crvenoj zoni

KoSSev Korona mitrovica
FOTO: KoSSev

U istom danu kada su ublažene epidemiološke mere, kosovsko ministarstvo zdravlja saopštilo je novu kategorizaciju opština po zonama u zavisnosti od rizika prenošenja koronavirusa. Za opštine na Severu Kosova nema nikakvih promena. Sa izuzetkom opštine Leposavić koja je jedne nedelje bila u žutoj zoni, građani sa Severa će i osmu uzastopnu nedelju provesti u crvenoj.

Prema novoj kategorizaciji, u crvenoj zoni je devet opština.

Osim severnih – Leposavića, Zubinog Potoka, Zvečana i Kosovske Mitrovice, ovde su i Priština, Kosovo Polje, Obilić, Podujevo i Južna Mitrovica.

U žutoj zoni u narednih sedam dana biće šest opština – Vučitrn, Gnjilane, Lipljan, Suva Reka, Štimlje i Vitina.

Najveći broj opština na Kosovu i ove nedelje je u zoni sa najnižim stepenom rizika od prenošenja infekcije koronavirusa – čak 23.

Među njima su Peć, Klokot, Uroševac, Mališevo, Dečane, Kamenica, Srbica, Orahovac, Junik, Đakovica, Štrpce, Klina, Istok, Novo Brdo, Prizren, Glogovac, Kačanik, Đeneral Janković, Dragaš, Gračanica, Mamuša, Parteš i Ranilug.

Kako se određuju zone

Opštine koje se nalaze u crvenoj zoni su u najvećem riziku od širenja epidemje, odnosno sa više od 151. inficiranih na 100.000 stanovnika na nedeljnom nivou.

U žutoj zoni je i dalje visok rizik, i ona važi za one opštine u kojima je između 76 i 150 inficiranih na 100.000 stanovnika na nedeljnom nivou.

U žutoj zoni je i dalje visok rizik, i ona važi za one opštine u kojima je između 76 i 150 inficiranih na 100.000 stanivnika na nedeljnom nivou.

Kosovsko ministarstvo zdravlja odlučilo je danas da ublaži mere u borbi protiv koronavirusa.

Odlukom koja je stupila na snagu danas zadržana je kategorizacija, ali je produženo radno vreme privrednih subjekata u svim zonama i kretanje u crvenoj zoni. Ovom odlukom je ujedno dozvoljeno okupljanje do 50 ljudi.

Više o novim merama u posebnoj vesti: Kosovska vlada popustila mere: Policijski čas u crvenim zonama od 21.30Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.