PSD i AAK dočekivali poslanike LVV sa medaljama i cvećem i čestitali im zbog „truda“ da se formira ZSO

PSD akcija Režim zajednice
FOTO: Gazeta Express

Vest je ažurirana

Socijaldemokratska partija (PSD), poznata po akcijama usmerenim protiv aktuelne kosovske vlade, danas je održala još jednu. Uoči sednice kosovske skupštine, oni su ispred zgrade postavili transparent sa natpisom „Režim zajednice“.

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, danas izveštava poslanike o sastanku u Briselu i procesu dijaloga Beograda i Prištine.

Kurti, kao i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, odvojeno su se prošle nedelje sastali sa evropskim i američkim posrednicima u dijalogu Beograda i Prištine, visokim predstavnikom EU, predsednikom Evropskog Saveta, kao i sa francuskim predsednikom, nemačkim kancelarom i italijanskom premijerkom.

Uoči sastanka stranama je dostavljen novi evropski predlog za formiranje ZSO čiju sadržinu za sada nijedna strana nije otkrila, navodeći da je takav dogovor.

Nakon sastanaka u Briselu, francuski predsednik, nemački kancelar i italijanska premijerka pozvali su u zajedničkom saopštenju – Kosovo da pokrene proceduru za uspostavljanje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu, a Srbiju da isporuči de fakto priznanje.

Vučić i Kurti nisu bili spremni da se dogovore oko novog predloga za ZSO, bez uzajamnog uslovljavanja – izneo je svoj sud o ishodu sastanaka Žozep Borelj.

Međutim, nakon sastanaka kosovska vlada je saopštila da je Kurti izrazio spremnost da potpiše Briselski i Ohridski sporazum, uključujući i nacrt statuta ZSO, ipak, navodeći da bi u tom slučaju on morao da „prođe“ kosovski Ustavni sud.

Danas, uoči izveštavanja Kurtija o razgovorima u Briselu, članovi PSD-a su na ulazu u Skupštinu uručivali medalje poslanicima Samoopredeljenja „u znak zahvalnosti za uloženi trud u osnivanju Asocijacije“, piše Gazeta Express.

Koha piše da je među aktivistima PSD i predsednik stranke, Dardan Molićaj.

I dok su aktivisti PSD delili medalje, poslanici Alijanse za budućnost Kosova u međuvremenu su u Skupštini delili ćveće predstavnicima vlasti.

Kako je preneo prištinski medij Koha, pred početak sednice kosovske skupštine, poslanici AAK podelili su cveće poslanicima Samoopredeljenja i vladinog kabineta i čestitali na „Zajednici“.

Ujedno su postavili i natpis „Čestitamo na Zajednici“.

Inače, za današnju sednicu najavljene su i druge tačke dnevnog reda, među kojima je glasanje o više nacrta zakona i retifikacija međunarodnih ugovora, kao i izbor dva člana Nezavisne komisije za medije, izbor člana Odbora RTK iz redova srpske zajednice, usvajanje budžeta skupštinske istražne komisije za slučajeve seksualnog nasilja i nasilja u porodici.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.