Opština Gračanica: Preduzimaju se preventivne mere protiv poplava

FOTO: Opština Gračanica

Ekipa za vanredne situacije odeljenja Javnih službi opštine Gračanica, pokrenula je akciju uklanjanja nagomilavanja rudničkih ostataka, koji se zadnjih meseci nanose u blizini Starog Badovca i preduzela preventivne mere radi zaštite životne okoline, a pre svega od plavljenja dela Gračanice, saopšteno je na sajtu Opštine.

Kako se navodi, ustanovljeno je da se novo nagomilavanje rudnih ostataka vrši u blizini regionalnog puta Priština – Gnjilane, jame rudnika Ajvalija, a pored same brane Gračaničkog jezera.

Novi otpad koji se baca iz rudnika u Кišnici, dospeo je u rečno korito čijim je zakrčenjem i izlivanjem poplavljen lokalni put, koji vodi do pumpne stanice Vodovoda.

Nakon prijave radnika Regonalnog Vodovoda da zbog poplave na lokalnom putu ne mogu da stignu do svojih radnih mesta, ekipa za vanredne situacije odeljenja Javnih službi opštine Gračanica, izašla je na lice mesta i utvrdila činjenično stanje, nakon čega je problem adresiran na Agenciju za vanredne situacije i rudnika Кišnica, čiji su predstavnici takođe izašli na teren.

Nagomilavanje nove jalovišne mase u Starom Badovcu, u blizini brane Gračaničkog jezera, predstavlja, prema rečima direktora odeljenja Javnih službi, veliku opasnost za meštane Gračanice.

„Preduzeli smo preventivne mere na mestu gde je jalovišna ruda dospela nesavesnim bacanjem ostataka iz rudnika Кišnica, što je dovelo do plavljenja lokalnog puta. Ovo predstavlja veliku opasnost, ne samo za životnu sredinu, reku Gračanku, već i za bezbednost našeg stanovništva, jer je već došlo do stvaranja veštačkoj jezera. Novim većim kišnim padavinama, nagomilavanje i sprečavanja njenog daljeg protoka kroz reku, može doći do naglog oticanja, čime veći deo Gračanice može biti poplavljen“.

Ekipa za vanredne situacije opštine Gračanica, u saradnji sa Javno komunalnim preduzećem „Ekologija“, dopremila je danas vreće sa peskom, kako bi se usled najavljenih novih padavina, sprečile poplave koje mogu imati velike posledice po meštane većeg dela Gračanice.

Jalovina Rudarsko-metalurškog i hemijskog kombinata Trepča, iz rudnika Кišnica, nedaleko od Gračanice, prostire se na površini od oko 40 hektara. Ona je višedecenijski i najozbiljniji ekološki problem, jer konstantno degradira životnu sredinu zagađujući vodotokove, vazduh i okolno obradivo zemljište. Takođe se nalazi na samo jedan kilometar od akumulacionog jezera.

Kim

 

O poplavama opširnije u:

 

Hoti: Policija pojačala budnost u poplavljenim područjima

 

Hidrometeorološki institut Kosova: I sutra kišovito, na planinama sneg

 

Regionalni vodovod: Vodu ne konzumirati bez prethodnog prokuvavanja

 

Gazivodska brana bezbedna, mesta panici nema, primenjuje se redovna procedura blagog ispuštanja

 

„Šapa“ apeluje na građane da im pomognu u evakuaciji pasa iz klinike u južnom delu Mitrovice

 

Opština K.Mitrovica objavila broj telefona za pomoć evakuisanim porodicama

 

Spirić: Evakuisano blizu 120 porodica iz 11 stambenih zgrada u Bošnjačkoj, vodostaj Ibra u blagom porastu

 

Hitan apel građanima da pomognu u izgradnji nasipa kod istočnog mosta u Bošnjačkoj

 

Poplave u povratničkom selu Osojane

 

Ibar se izlio iz korita u Bošnjačkoj: Voda dostiže nivo istočnog mosta, na terenu spasilačke ekipe sa čamcima, evakuacija u toku

 

Obustavljen saobraćaj na delu puta K.Mitrovica-Zubin Potok i preko Zvečana

 

Poplave na SeveruPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.