Opozicija u skupštini kritikuje dogovor o nalepnicama: Najštetniji za Kosovo

Foto: Printscreen

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog osim naslova koji je adaptiran)

Gašijeva vlada: Formirali ste srpske kriminalne i paralelne institucije na Kosovu

Poslanik Demokratskog saveza Kosova Arben Gaši (Gashi) usprotivio se sporazumu potpisanom u Briselu po pitanju registarskih tablica.

Gaši je naglasio da je Vlada prihvatanjem registarskih oznaka KM, PR, PE i drugih formalizovala srpske kriminalne i paralelne institucije na Kosovu.

„Nakon ‘vike’ prve dve nedelje, gde je premijer pompezno izašao ispred ove govornice o akciji na severu, rezultati toga su sada bolni. Kada sam rekao premijeru da izvodi šou i da bi radnje policije trebalo da budu institucionalne, poslanici ispred su dizali buku i vikali. Ono što vidimo danas, imamo dogovor između Vlade da povuku policijske snage sa severa. Zašto bi Kosovo trebalo da postigne sporazum o povlačenju trupa sa svoje teritorije? Ovo je legitimno pitanje. Prvi sporazum koji je ova vlada postigla je prihvatanje nelegalnih tablica i registarskih oznaka KM, PR, PZ kako bi ih učinili legalnim. Potpredsednik vlade Besnik Bisljimi neposredno pre sporazuma proglasio je da su ove tablice ilegalne, a zatim ih je prihvatio. Potpisali ste ugovor u kome se ove registarske tablice koje izdaje Srbija priznaju na teritoriji Kosova. Nijedna vlada to nije učinila. Ali to ste učinili zahvaljujući euforičnom i nekoordinisanom ponašanju. Danas, po prvi put, Srbija izdaje registarske tablice unutar Kosova. Formirali ste srpske kriminalne i paralelne institucije na Kosovu. Vratili ste se najmanje 10 godina, vi koji ste bacali suzavac u Skupštinu radi drugih dogovora. Ovo je zločin koji ste počinili “, izjavio je Gaši.

Beriša pita Kurtija: Da li Specijalna jedinica treba da dobije dozvolu od KFOR-a za odlazak na sever?

Poslanik AAK, Beke Beriša, na sednici Skupštine upitao je premijera Aljbina Kurtija, da li Specijalna jedinica treba da dobije dozvolu KFOR-a za odlazak na sever.

„Kosovo može smatrati sporazum iz 2015. pobedom, ali je nejasno šta se dogodilo sa ilegalnim tablicama, a ipak Specijalna jedinica u ovom slučaju gubi. U početku su bili razotkriveni, a zatim su trpeli uvrede i uvrede Srba. Da li je Specijalnoj jedinici potrebna dozvola KFOR-a za odlazak na sever ili ne“, rekao je Beriša.

Tahiri: Vlada je potpisala najštetniji sporazum od rata

Poslanik Demokratske partije Kosova Abeljard Tahiri (Abelard) oštro je kritikovao potpisivanje sporazuma u ​​Briselu o reciprocitetu sa registarskim tablicama između Kosova i Srbije, rekavši da je ovo najštetniji sporazum za Kosovo od rata.

Prema Tahirijevim rečima, Vlada primenjuje Zajednicu sa izvršnim ovlašćenjima.

„Pre dve nedelje došlo je do reciprociteta sa registarskim tablicama. Ova odluka nije doneta u konsultaciji sa bilo kim, ni sa nama kao opozicionom strankom, ni sa našim partnerima, ali očigledno smo odlučili da je podržimo. Podržavamo svaku odluku koju Vlada Kosova donese prema Srbiji. Od pre dve nedelje smo se našli u još jednoj situaciji koja se nijednom građaninu Kosova ne bi dopala. Dve decenije Srbija izdaje tablice koje naša Vlada nije priznala. I uspela je ovim sporazumom da legalizuje registarske tablice KM, PR, PZ i druge koje Srbija izdaje građanima Kosova. Gde je „šou“ premijera sa tim natpisima kao pre dve nedelje. Ove registarske tablice izdaje Srbija za građane Kosova. Kome ti građani koji dobijaju ove tablice plaćaju porez? Implementira se Zajednica sa izvršnim ovlašćenjima. Već dve decenije nema štetnijeg sporazuma za Kosovo. Za rad nalepnica, Vučić i Kurti zajedno sa ministrima za njih dobijaju po 5 evra. Molimo Vladu da zaustavi ovu štetu. Prvi put od proglašenja nezavisnosti, KFOR je juče u saopštenju spomenuo rezoluciju 1244. Ne postoji sporazum koji je više naneo štetu državi Kosovo“, rekao je Tahiri.

LVV brani sporazum u Briselu: Desetogodišnje uznemiravanje građana se bliži kraju

Pokret Samoopredeljenje u Skupštini Kosova branio je dogovor vlade Kurtija sa Srbijom o registarskim tablicama vozila u Briselu. Isti, prema vladajućoj stranci, donosi reciprocitet susednoj državi i donosi neke koristi Kosovu. U međuvremenu su procenili da će se desetogodišnja saga o uznemiravanju građana prilikom prelaska u Srbiju okončati.

Na današnjoj plenarnoj sednici, poslanica Fatimire Kolčaku udarila je na bivšu vladu Mustafe, gde je rekla da je ona pristala na legalizaciju tablica izdatih u Srbiji sa skraćenicama gradova na Kosovu.

„Prvi put će se automobili registarskih oznaka izdatih u Srbiji sa skraćenicama gradova na Kosovu tretirati kao registarske tablice zemlje koju ne priznajemo. Biće primorano da se opreme nalepnicama. Podsećajući na vreme bivše vlade, Mustafa je isključivanjem ovih tablica u sporazumu o tablicama potpisanim 27. oktobra 2015. pristao da ih legalizuje i tretira kao redovne tablice Kosova. Sporazumom od 30. septembra to se više neće dogoditi. Preko radne grupe koja ima zadatak da pronađe rešenje u narednih šest meseci, konačno će se završiti desetogodišnja saga o zlostavljanju naših građana tokom tranzicije u Srbiju“, rekla je ona.

Na govornici Skupštine, većinska poslanica rekla je da ovaj sporazum nije istorijski, niti se tvrdi da će ga Srbija de facto priznati, kako je navedeno u prethodnim sporazumima.

Prema njenim rečima, sporazum ima samo jednu manu, koju je trebalo postići i primeniti mnogo godina ranije.

„Snage KFOR-a raspoređene su na graničnim prelazima kako bi još jednom razjasnile da provokativna politika Beograda nikada neće biti dozvoljena. Oni koji su kroz ovaj sporazum čekali na rešenje svih problema, mogli bi da se osećaju razočarano, jer ovaj sporazum nije i ne pretenduje da bude istorijski, jer je predstavljen svaki sporazum sa Srbijom. Ovaj sporazum niti donosi niti tvrdi da će de facto priznati Srbiju, kao što je rečeno u 23 prethodna sporazuma“, dodala je Kolčaku.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.