Gužva na Jarinju iz pravca Raške ali režim nalepnica odvija se nesmetano

Foto: KoSSev

Prvog dana primene sporazuma u Briselu o primeni režima nalepnica na tablicama, na Jarinju se beleže duža zadržavanja. Ipak izdavanje nalepnica se odvija nesmetano. Na Severu Kosova se i danas bez nalepnica voze automobili sa srpskim tablicama gradova na Kosovu i gradova u centralnoj Srbiji, ali i sa tablicama RKS.

Prema informacijama sa terena, kolona duga dva do tri kilometra iz pravca centralne Srbije formirala se jutros od ranih jutarnjih sati. Veći je broj teretnih kamiona, kao i putničkih vozila.

Iako putnici kažu da se na ovom prelazu čeka i duže od sat i po vremena, u podacima kosovskog ministarstva unutrašnjih poslova se navodi da se čeka najviše 15 minuta.

U pitanju su vozila koja zbog 14-dnevne blokade ovog puta nisu mogla da uđu preko Jarinja.

Više putnika koji su jutros prešli Jarinje posvedočili su za KoSSev da se izdavanje i lepljenje nalepnica odvija nesmetano, te da to nije uzrok gužve.

Podsetimo, 12 dana prelaz je bio u blokadi, a poslednja dva dana putnici su čekali da se sprovedu sve pripreme za implementaciju sporazuma postignutog u Briselu.

Automobili koji iz centralne Srbije ulaze na Sever Kosova, nalepnice dobijaju na kosovskoj strani kontrolnog punkta i obrnuto – oni koji su se sa Kosova uputili ka Raški nalepnice dobijaju od srpskih policajaca.

I na jednoj i na drugoj strani, policajci vozačima daju instrukcije da očiste tablice od prašine, kako bi se nalepnica bolje zalepila.

Takođe, putnicima se daju instrukcije, da ukoliko im se nalepnice u međuvremenu odlepe, potrebno je da se jave u najbližu policijsku stanicu.

Na Severu Kosova vidljivi su već danas automobili sa nalepnicama, ali se prvog dana primene sporazuma, na Severu nesmetano voze i automobili bez nalepnica.

I dalje se bez nalepnica voze, kako vozila sa srpskim tablicama gradova na Kosovu (KM), tako i sa tablicama gradova u centralnoj Srbiji (BG, KŠ itd.), ali i RKS tablice.

Foto: KoSSev

Kako je šef kosovske pregovaračke delegacije ovog vikenda Besnik Bisljimi u intervjuu za Radio Slobodna Evropa izjavio, nalepnice će se primenjivati i za tablice srpskih gradova na Kosovu, jer su one za njih nelegalne, te da će one u upotrebi ostati do 21. aprila i to samo na Severu.

Međutim, ni sa srpske, ni sa kosovske strane se do sada nisu oglašavali kako će se za ove tablice primenjivati novi dogovor, osim što je srpski predsednik više puta naglasio da „neće biti skidanja srpskih tablica“.

Istovremeno, instrukcije o tome kakva je procedura za srpske tablice na Severu Kosova, uključujći i KM tablice, do sada nisu stigle ni od lokalnih samouprava na Severu Kosova ni od kosovske policije.

Iz kosovske policije regiona Sever saznajemo da i oni još uvek čekaju na istrukcije kako će se režim nalepnica primenjivati na Severu.

Foto: KoSSev

O krizi na Severu Kosova, kao i svim dešavanjima i reakcijama koje su je pratile čitajte na našoj tematskoj stranici: Tablice Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.