Opozicija u Prištini kritikuje Kurtija nakon sastanka Đurića i Bajdena: „Otvorio vrata SAD Srbiji, zatvorio ih Kosovu“

Bajden i Đurić sastanak
FOTO: Marko Đurić/Tviter

Ovonedeljni sastanak srpskog ambasadora u Vašingtonu, Marka Đurića i predsednika SAD-a, Džozefa Bajdena, naišao je na negodovanje opozicije u Prištini. Sastanak je zapravo samo bio povod, a dok je razlog za nezadovoljstvo zabrinutost zbog toga što u Ovalnoj sobi nije bilo prištinskih zvaničnika još od formiranja Kurtijeve vlade.

Više političara sa Kosova oglasilo se povodom današnje objave srpskog ambasadora u Vašingtonu koji se u Beloj kući sastao sa američkim predsednikom.

Poslanik AAK, Bek Beriša (Bekë Berisha), poručio je da je kosovski premijer, Aljbin Kurti „otvorio vrata Srbiji u SAD“.

Ovaj političar smatra da je u prvoj godini diplomatija Kurtijeve vlade više služila za sukobe sa Tiranom i napade na OVK, nego za održavanje odnosa sa prijateljima.

„Aljbin Kurti je za manje od godinu dana uspeo da vrati sva dostignuća Kosova na diplomatskom planu, izolujući Kosovo, ne samo od Amerike, već i od Tirane. I pored toga što smo govorili o potpuno pogrešnoj orijentaciji i amaterskom pristupu ove Vlade, nikada ne bismo verovali da će ona Srbiji otvoriti vrata Amerike i zatvoriti ih za Kosovo“, poručio je Beriša.

Kaže da je izuzetno zabrinut zbog „izolacije Kosova“ i „proameričke preorijentacije Srbije“.

Kurtijevu vladu je pozvao da se „povuče i okonča amaterski pristup“, a Tiranu da „uprkos vrednom doprinosu koji je uvek davala diplomatiji Prištine, poveća svoju diplomatsku aktivnost da nam pomogne“.

Podcrtao je da je posetama Marka Đurića Beloj kući za njega „poslednji alarm za zatvaranje kosovske diplomatije“.

U istom danu kada je Beriša zatražio pomoć Albanije, ministarka za Evropu i spoljne poslove ove zemlje, Olta Džačka, kazala je da lobiranje za priznanje kosovske nezavisnosti i viznu liberalizaciju ostaju prioritet albanske vlade, preneli su prištinski mediji.

„Kosovo je pitanje koje se pokreće na svakom bilateralnom sastanku u cilju lobiranja za njegovo priznanje i podršku ili za priznanje i prihvatanje u međunarodnim organizacijama“, podcrtala je ova ministarka.

Bivši kosovski ambasador u Vašingtonu, Avni Spahiu kazao je danas za Gazeta Express da nije uobičajeno da se predsednik SAD u Ovalnoj sobi sastaje sa ambasadorima, osim kada je u pitanju uručenje akreditiva.

„Predsednik Bajden je primio ambasadora Srbije – Đurića, čoveka koji je do juče bio najglasniji srpski eksponent protiv SAD-a“, ocenio je Spahiju.

On ujedno dovodi u vezu ovaj sastanak sa nedavnom suspenzijom Rusije iz Saveta UN-a za ljudska prava, a koju je podržala i Srbija.

„To govori o intenziviranju odnosa sa Srbijom, što je povezano i sa glasanjem Srbije u Generalnoj skupštini UN za isključenje Rusije iz Saveta za ljudska prava“, rekao je on.

Takođe bivša ambasadorka Kosova u SAD, Vljora Čitaku, sa druge strane, pretpostavlja da je sastanak Đurića sa Bajdenom zapravo deo „godišnjeg prijema koje predsednik SAD organizuje za diplomatski kor nedavno akreditovanih ambasadora“ u ovoj zemlji.

Očekuje sličan sastanak i predstavnika Kosova u SAD-u sa predsednikom ove zemlje.

Iako kaže da posetu ambasadora Srbije Beloj kući ne treba gledati sa velikom zabrinutošću, poručuje da zabrinjava to što predstavnici kosovskih institucija još uvek nisu „sreli nijednog visokog američkog predstavnika“, prenosi Klan Kosova.

I Spahiju i Čitaku, su saglasni da je „srpska diplomatija u ofanzivi u administraciji američkog Kongresa“, ali i da Beograd pokušava da se „približi“ Bajdenovoj administraciji.

„Što se Srbija više odvaja od Rusije, Vašington je spremniji da intenzivira odnose sa Srbijom i o tome moramo voditi računa“, porčio je Spahiju.

On ukazuje na to da je ovo prvi put da je prošlo više od godinu dana od formiranja nove vlasti, a da prštinski zvaničnici nisu posetili Vašington.

„Svaki naš nemar iskoristiće druga strana. I ne smemo dozvoliti divergenciju u našim odnosima sa našim glavnim partnerom, Sjedinjenim Državama“, rekao je on.

Čitaku se osvrnula na najavljenu posetu kosovskog premijera SAD-u maja meseca, navodeći da je do toga trebalo da dođe ranije.

Kritike na račun spoljne politike aktuelne kosovske vlade a nakon sastanka Bajdena sa Đurićem, uputio je i bivši zamenik ministra spoljnih poslova, Anton Beriša (Berisha).

Kaže da Srbija, „iako bombardovana od strane NATO-a, posebno Sjedinjenih Američkih Država, dobro zna da njihova zemlja ne može da nastavi sa neprijateljskom politikom, već da čini sve da obnovi odnose sa njom“.

„Kosovo oslobođeno od strane NATO-a, na čelu sa SAD, sa istočno-komunističkim mentalitetom prodaje besmislice o suverenitetu, pravu na samoopredeljenje, teokratskim i levičarskim ponašanjem, odvajajući se od svake mogućnosti susreta, a kamoli dočekivanja od strane visokih službenika SAD-a“, zaključuje Beriša.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.