Kurti ponovo: Grčka bi trebalo da prizna Kosovo

Kurti ministar spoljnih poslova Grčke
FOTO: Aljbin Kurti/Tviter nalog

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, koji boravi u Grčkoj nastavlja da lobira za priznanje Kosova od strane ove države. Zahtev je danas izneo na sastanku sa ministrom unutrašnjih poslova ove zemlje.

Kosovski premijer boravi već nekoliko dana u Grčkoj gde se održava ekonomski Delfi forum.

U prethodnim danima je na marginama ovog foruma u više navrata ponavljao da bi domaćin foruma, tj. Grčka trebalo da prizna Kosovo, da je „pravo vreme za to“, kao i da bi se time otvorio put i za druga priznanja.

Kurti se u Grčkoj juče sastao sa izaslanicima EU i SAD, Miroslavom Lajčakom, odnosno Gabrijelom Eskobarom.

Danas je, tokom poslednjeg dana foruma, razgovarao sa grčkim ministrom spoljnih poslova i premijerima ove zemlje i Bugarske.

„Grčka je odavno priznala kosovska dokumenta i imamo odlične bilateralne odnose između naših zemalja i naroda“, poručio je Kurti u objavi na Tviteru, nakon sastanka sa grčkim ministrom spoljnih poslova, Nikosom Dendijasom.

Kaže da su razgovarali o „potrebi da Grčka prizna kosovsku nezavisnost, ali i implikacijama na bezbednost na Balkanu nakon Ruske invazije na Ukrajinu“.

„Ceneći ulogu grčke spoljne politike prema Kosovu, premijer Kurti je rekao da bi priznavanje nezavisnosti Kosovo doprinelo miru i bezbednosti na Zapadnom Balkanu i Evropi“, naveli su iz kabineta kosovskog premijera.

Kurti je ujedno kazao da ceni podršku Grčke, kao važne zemlje u regionu, za liberalizaciju viznog režima za građane.

Kada je reč o dijalogu koji se vodi u Briselu, Kurtije je ponovio da bi građani trebalo da imaju koristi od toga, kroz stabilan i izvodljiv sporazum, koji se fokusira na uzajamno priznanje.

Kurti se danas u Grčkoj, takođe na marginama Delfi foruma, sastao i sa premijerom ove zemlje, Kirijakosom Micotakisom.

„Razgovarali smo o potrebi da podržimo hrabre ljude u Ukrajini i zajednički se bavimo energetskom i prehrambenom sigurnošću za budućnost. Imao sam priliku i da mu se lično zahvalim za napredak u odnosima naših zemalja“, poručio je ujedno Kurti.

Na marginama istog foruma, Kurti je razgovarao i sa premijerom Bugarske.

Tema razgovora je takođe bila bezbednosna situacija u Evropi, ali i pronalazak načina za jačanje odnosa Kosova i Bugarske kroz povećanu ekonomsku i regionalnu saradnju, potvrdio je kosovski premijer.

Kurti je ujedno zatražio podršku Bugarske u postizanju cilja Prištine – evropske i evroatlantske integracije.

Kurti je ujedno „istakao uticaj i opasnost koju široke i duboke veze između Ruske Federacije i Srbije mogu da predstavljaju za naš region“.

„Takva situacija čini potpunu integraciju Zapadnog Balkana u NATO i Evropsku uniju još neophodnijom, kako bi se garantovao mir i stabilnost u regionu i na evropskom kontinentu“, rekao je Kurti.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.