ERP KiM: Tabloidno izveštavanje TV Most sredstvo jeftinog političkog obračunavanja

Crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu
Crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu, Foto: Eparhija Raško-prizrenska

Vest je ažurirana

Eparhija Raško-prizrenska oglasila se povodom jučerašnjeg izveštavanja TV Most iz Zvečana koja je navela da se „Vladika Teodosije, poznat kao često oštar kritičar predstavnika države Srbije i Srba koji ne misle kao on“ sastao „u tajnosti“ sa kosovskim ministrom unutrašnjih poslova. Iz Eparhije ovakvo izveštavanje ocenjuju kao „očigledno politički naručenu vest“.

O spornom sastanku iz Eparhije navode da se nije radilo o „tajnom sastanku“ već o razgovoru koji je sa ministrom unutrašnjih poslova iz Prištine održan u prisustvu misije OEBS 1. marta, a povodom nedavnih pretnji deportacijom pojedinim pripadnicima sveštenstva Eparhije Raško-prizrenske.

„Budući da srpski predstavnici, koji inače i dalje učestvuju u radu institucija u Prištini, nisu do sada pokazali ni minimum brige za ove pretnje o kojima je već obaveštavana javnost, Episkop Teodosije je radi zaštite svog monaštva i sveštenstva zatražio direktan sastanak sa prištinskim ministrom uz posredovanje misije OEBS-a,“ navode u saopštenju.

Dodaju i da je cilj sastanka bio da se „omogući normalno izdavanje dozvola za boravak onim kliricima Eparhije raško-prizrenske koji nemaju kosovska dokumenta i da se klirici poštede zastrašivanja deportacijom od strane pripadnika kosovskog MUP-a“.

Na sastanku su dobijene garancije da se ovakvi događaji ubuduće neće ponavljati.

Iz eparhije podsećaju da je početkom godine monahu Antoniju (Mihajlu Surlanu) iz manastira Zočište, umesto rutinskog produžetka dozvole za boravak, u kancelariji MUP-a u Prištini saopšteno da će uskoro biti deportovan sa Kosova i Metohije jer je posedovao srpski pasoš Koordinacione uprave za KiM.

Povezan članak:

Kosovske institucije prete deportacijom sveštenih lica koja nemaju odgovarajuća dokumenta

TV Most iskorišćen za jeftine političke obračune

Episkop Teodosije je „politička meta“, dok se sama eparhija već više meseci „u medijima blati“ zbog svog glasnog protivljenja politici podele i priznanja Kosova i Metohije, i svedoči jasan stav svih Episkopa SPC izražen u Saborskim saopštenjima SPC i u maju i u novembru prošle godine“, zaključuje Eparhija. „Tabloidna vest TV Most“, objavljena „bez ikakve provere sa predstavnicima Eparhije“ je iskorišćena za „jeftine političke obračune, stvaranje podela u narodu i podrivanje ugleda SPC“.

Zaključuju da su „na taj način pokazali tužno i zabrinjavajuće odsustvo elementarne novinarske etike i profesionalnosti“.

TV Most objavila je juče da je „Vladika Srpske pravoslavne crkve primio pre nekoliko dana u Gračanici ministra unutrašnjih poslova Kosova Ekrema Mustafu“, te da je sastakak „održan u tajnosti, a tema razgovora i povod ovog susreta koji je prištinskom funkcioneru i njegovoj pratnji upriličio vladika Teodosije nisu objavljeni“.

KoSSev je pokušao da dobije komentar od glavne urednice TV Most Ljiljane Janković, ali se ona do objavljivanja ove vesti nije javljala na više telefonskih poziva naše redakcije. Janković smo uputili i pisanim putem istu molbu da prokomentariše saopštenje Raško-prizrenske eparhije sa sledećim pitanjima:

Da li je tačno da niste kontaktirali drugu stranu, u ovom slučaju Eparhiju Raško-prizrensku?
Da li ste kontaktirali kosovsko Ministarstvo unutrašnjih poslova?
Na osnovu kojih činjenica tvrdite da Vladika Teodosije „ovim potezom u najmanju ruku zbunjuje srpski narod na Kosovu i Metohiji“, i zašto ova novinarska saznanja niste objavili u istom tekstu?
Da li kao urednik ocenjujete da je ovaj tekst ispunio standarde profesionalnog izveštavanja?

TV Most se povodom optužbi Eparhije Raško-prizrenske oglasila saopštenjem. Navode da je informacija juče objavili „u interesu javnosti i bez ikakvih skrivenih motiva“. Ne objašnjavaju zašto nisu stupili u kontakt sa Eparhijom kako bi dobili detalje o sastanku, ali izražavaju nadu da će Eparhija „u teškim danima pred nama ažurnije informisati javnost o svojim aktivnostima“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.