Opozicija optužuje Kurtija da ide nepripremljen na dijalog i da je pobegao od diskusije

Aljbin Kurti
Foto: Kancelarija kosovskog premijera

„Zašto žurimo i zašto da žurimo? Mi smo nezavisna zemlja. Vreme koje prolazi mora da promeni stvarnost u Srbiji, donese prihvatanje njihovih zločina i prizna našu nezavisnost, a ne da promeni stvarnost nezavisnog Kosova“, kazao je danas u Skupštini Kosova Aljbin Kurti.

Pred susret sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem u okviru obnovljenog političkog dijaloga u Briselu, kosovski premijer je danas izvestio poslanike o dosadašnjem napretku u dijalogu.

Predstavio je „Izveštaj o dosadašnjem napretku pregovaračkog procesa sa Srbijom“. Za dokument kaže da je „početna tačka“ za analizu procesa, ne i platforma za dijalog na kojoj insistira opozicija, a koju je Kurti prethodno obećao tek nakon susreta u Briselu, jer isti vidi kao pripremu za „naredni dijalog“.

Šta je kazao u svom govoru čitajte u posebnoj vesti.

Opozicija traži od Kurtija platformu za dijalog pre sastanka u Briselu

U pitanju je vremeplov dijaloga – onako kako je aktuelni kosovski premijer sa svojim timom video ono što se u dosadašnjem procesu dijaloga Beograda i Prištine i pripremi za isti pod posredstvom EU događalo proteklih godina i što je, prema njihovoj ekspertizi, uglavnom bilo pogrešno.

A za nekadašnje vlasti, sada opoziciju, pogrešno je to što Kurti danas nije predstavio program pregovora, i što, kako tvrde, u Brisel ide nepripremljen.

„Idete nepripremljeni na dijalog. Postoje neki principi preko kojih premijer ne sme da ide dalje. Prvi princip je da dijalog treba da se vodi sa Kosovom, a ne za Kosovo“, kazao je lider LDK Ljumir Abdidžiku (Lumir Abdixhiku).

On je poručio Kurtiju da se obaveze i odgovornosti kao premijera ne mogu izbeći i da mu niko neće suditi u procesu dijaloga.

Enver Hodžaj (Hoxhaj) je način na koji je Kurti govorio o dijalogu nazvao „šarlatanstvom“.

„Moje očekivanje je bilo da ćemo danas na ovoj sednici razgovarati o dijalogu gde bi premijer doneo principe, ciljeve, teme, rokove … ali danas, kada smo čuli premijera, građani bi trebalo da znaju da dijalog nije politički pripremljen na diplomatskom nivou“, rekao je Hodžaj.

Hodžaj je dalje nastavio da kritikuje Kurtija, rekavši mu da ima pogrešan pristup dijalogu i da ide bez platforme i strategije.

„Aljbinov novi dijalog je fotografija sa Vučićem, novi dijalog je ono što smo videli juče u kampusu UP. Novi dijalog su nove nadležnosti Zajednice. Ulazite u dijalog ne radi uzajamnog priznavanja, već radi normalizacije odnosa sa Srbijom, očekujemo od vas da nam kažete da li ćemo imati uzajamno priznanje ili će nas priznati pet zemalja EU, hoćemo li se pridružiti NATO-u u međunarodnim organizacijama“, rekao je Hodžaj.

Predsedavajući AAK Ramuš (Ramush) Haradinaj rekao je da je premijer „bežao i skrivao se“. Kurti se „verovatno krije od Srbije i međunarodnih saveznika“, kaže Haradinaj i pita koji je razlog za to.

„To je inovacija – da se sa Amerikom ne razgovara. Zašto mislim da se naš premijer krije od Amerike?! Kako se usuđuje kosovski premijer da ide na sastanke koji su pod pokroviteljstvom EU za nezavisnost svoje zemlje, pa ide bez Amerike?! Zašto se premijer ne obrati američkom predsedniku da zatraži specijalnog izaslanika za dijalog Kosova i Srbije, gde je problem“, upitao je Haradinaj.

Kurti je odgovorio na deo kritika, objasnivši da današnja sednica nije o sastanku u utorak, već je „učenje na greškama koje su počinili iz prethodnih vlada“.

„Ova sednica nije o dijalogu. To nije dnevni red sastanka u utorak. Ova sednica je namenjena učenju lekcija iz vaših grešaka. Moramo da se nosimo sa 10 godina vašeg dijaloga kako bismo naučili lekcije za budućnost“, rekao je Kurti.

Poručio je da ne beži od dobro pripremljenog dijaloga i sastanaka.

„Žao mi je što me za to optužuje neko ko je dijalog prepustio bivšem predsedniku, u vreme kada je on prihvatio projekat teritorijalne razmene. Što se tiče sastanaka sa srpskom stranom, najveća šteta u američkom smislu naneta je upravo kada je položen crveni tepih za njihovog predsednika u Beloj kući“, rekao je između ostalog Kurti.

Poslanik AAK Palj Ljekaj (Pal Lekaj), podsetio je na to da je „Zajednica ne prolazi“ bio slogan Pokreta Samoopredeljenje. On je pitao Vladu da li će „Zajednica“ proći, sada kada je dijalog nastavljen uz posredovanje Brisela.

Kurti je ubrzo i napustio sednicu. U njegovom odsustvu, predsednik Skupštine Gljauk (Glauk) Konjufca smehom je odgovorio na komentar poslanika AAK.

Pošto se ni nakon pauze Kurti nije vraćao, poslanici opozicionih stranaka su iz tog razloga odlučili da ne nastave više rad. Prema najavama, sednica će se nastaviti u ponedeljak, dan uoči sastanka Kurtija i srpskog predsednika Aleksandra Vučića.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.