NUNS: Ubistvo Milana Pantića ne sme da bude zaboravljeno

NUNS

Danas se navršava 20 godina otkako je ispred svog doma u Jagodini mučki ubijen novinar „Večernjih novosti“ Milan Pantić. Prošlo je dve decenije, ali do danas nisu pronađeni počinitelji, kao ni naručioci ovog zločina.

Nezavisno udruženje novinara Srbije i na ovu godišnjicu ubistva opomenulo je predstavnike vlasti i podsetilo javnost da ovaj zločin ne sme da bude zaboravljen i nerasvetljen.

„NUNS izražava zabrinutost zbog velikog broja nerazjašnjenih ubistava i napada na novinare i medijske radnike. Srbija ima već predugu istoriju nasilja nad novinarima i novinarkama, te svako gušenje i zataškavanje ovakvih sluačajeva ne sme da bude dozvoljeno“, poručio je NUNS.

Pisanje Milana Pantića o korupciji i kriminalu u Jagodini i Pomoravlju pokušano je ubistvom da bude ućutkano.

Komisija za istraživanje ubistava novinara je nadležnom javnom tužilaštvu u Jagodini dostavila veliki broj informacija koje upućuju na dokaze u slučaju, međutim postupak se još uvek nalazi u predistražnoj fazi.

NUNS je podsetio i na druge nerešene slučajeve napada na novinare. Slučaj ubistva Slavka Ćuruvije je ponovo pred prvostepenim sudom, slučaj novinarke Dade Vujasinović je i dalje u predistražnoj fazi, a slučaj pokušaja ubistva novinara Dejana Anastasijevića i dalje ostaje nerasvetljen.

NUNS zahteva da se konačno stavi tačka na kontinuitet nekažnjivosti zločina nad novinarima i poručuje da dok je novinarskih i medijskih udruženja, smrt kolege Milana Pantića neće nestati u ponoru zaborava.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.