Opozicija u Briselu i sa Lajčakom, uz navode o izbornim neregularnostima; Izaslanik ih informisao o dijalogu BG-PR

Opozicija Brisel Lajčak izbornim neregularnostima Izaslanik dijalog Miroslav Lajčak
FOTO: Miroslav Lajčak/X

Predstavnici koalicije “Srbija protiv nasilja” borave u Briselu gde su se tokom jučerašnjeg dana sastali sa zvaničnicima evropskih institucija. Razgovarali su i sa izaslanikom EU za dijalog. I dok je Miroslav Lajčak nakon sastanka potvrdio da su se dotakli teme normalizacije odnosa Beograda i Prištine, predstavnici opozicije su se, sa druge strane, u svojim izjavama fokusirali na izbornu krađu.

Koalicija Srbija protiv nasilja, najavila je još prošle nedelje da njihovi predstavnici, Borko Stefanović, Pavle Grbović, Duško Lopandić i Radomir Lazović, putuju u Brisel, a potom i u Pariz.

Zadatak poseta je da u razgovorima sa istaknutim ljudima „ukažu na pljačku izbora“.

„Postoji puno razumevanje i podrška za sve nalaze drastične manipulacije i zloupotrebe izborne volje od strane vlasti, kao i podrška za naredne korake u pravcu monitoringa i preporuka nakon očekivanih izveštaja ODIHR-a“, poručili su sinoć iz Stranke slobode i pravde nakon sastanka delegacije opozicije sa više sagovornika – predstavnicima izvršnih organa Evropske unije, spoljnopolitičkom službom EU i Miroslavom Lajčakom.

Navode i da su njhovi predstavnici razgovarali o potrebi da izveštaj ekspertske misije sadrži ne samo dokaze o izbornoj prevari već i obavezujuće preporuke koje će omogućiti da se nakon poništavanja izbora organizuje „fer i pošten izborni proces koji će omogućiti građanima da biraju na bazi istinitih informacija, bez ucena i pritisaka uz verodostojan birački spisak“.

Jedan od sastanka imali su sa visokom zvaničnicom Spoljnopolitičke službe EU u Briselu, Angelinom Ajhorst.

Stefanović je ovaj sastanak ocenio kao sjajan. „Srbija želi slobodne i prave izbore“, poručio je.

Predsednik Pokreta slobodnih građana, Pavle Grbović u sličnom tonu, kazao je da su razgovori sa Lajčakom i drugim predstavnicima bili „odlični“.

Naveo je da se „opozicija svojim zajedništvom i rezultatima izborila za to da bude aktivni učesnik u odnosu Srbije i EU“.

„Danas je svima jasno da su izbori poput onih koje smo imali 17. decembra apsolutno neprihvatljivi i da je zbog toga potrebna aktivna uloga naših EU partnera“, poručio je Grbović.

Radomir Lazović iz Zeleno-levog fronta juče je iz Brisela izjavio za N1 da „imaju razloga da budu optimisti“, te da su razgovarali sa ljudima „upućenim u ono što se dešava u Srbiji“.

Lajčak: Informisao sam ih o dijalogu

Za razliku od predstavnika delegacije opozicije, izaslanik EU potvrdio je da se na sastanku razgovaralo i o dijalogu Beograda i Prištine.

„Poželeo sam dobrodošlicu predstavnicima srpske opozicije danas u Briselu. Pažljivo sam slušao njihove ocene situacije u Srbiji i informisao sam ih o dijalogu o normalizaciji odnosa sa Kosovom. Pozdravio sam njihovu zainteresovanost, jer je dijalog pitanje nacionalnog interesa“, poručio je Lajčak.

Delegacija koalicije „Srbija protiv nasilja“ najavila je za danas nove sastanke, ali i odlazak u Pariz.

Sa druge strane, danas u Brisel stižu delegacije predstavnika vlasti Beograda i Prištine, s ciljem razgovora o najnovijoj krizi na Kosovu koja je nastala nakon donošenja uredbe Centralne banke Kosova, kojom se iz platnog prometa na Kosovu izbacuje dinar.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.