Centralna banka Kosova potvrdila učešće na sastanku sutra u Briselu

cbk
FOTO: CBK

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; naslov je adaptiran)

Dan pre sastanka u Briselu o zabrani korišćenja dinara kao sredstva plaćanja na Kosovu, Centralna banka Kosova potvrdila je za Kohu da će na njemu učestvovati.

CBK je u odgovoru navela da je pre izvesnog vremena izrazila spremnost da se angažuje i sastane sa Narodnom bankom Srbije (NBS).

„Centralna banka Republike Kosovo (CBK) je odavno izrazila spremnost da se angažuje i sastane sa Narodnom bankom Srbije (NBS), kako bi olakšala izbor najlakše opcije za proces prenosa sredstava putem bankarskih kanala u račune korisnika (u evrima). U tom smislu, takođe se odaziva na pozive kada je to potrebno, za ovakve informativne sastanke, kao što je to kontinuirano radila sa međunarodnim prisustvom u zemlji“, navodi se u odgovoru CBK-a.

Za sastanak zakazan za utorak, Vlada nije jasno stavila do znanja ko će tačno predstavljati Kosovo. U međuvremenu, u Srbiji su izjavili da će njih predstavljati šef Kancelarije za KiM i glavni pregovarač, Petar Petković.

Klisman Kadiju, savetnik za medije zamenika premijera Besnika Bisljimija, nije pojasnio ko će da ide na sastanak, već je samo kazao za Kohu da glavni pregovarač i članovi pregovaračkog tima neće učestvovati na ovom sastanku.

KoSSev: I portparolka Evropske unije, Nabila Masrali, danas je saopštila to da su učešće na sutrašnjem sastanku u Briselu potvrdile obe strane, i Beograd i Priština. 

„Sutrašnji sastanak fokusiraće se na rešenja i pitanja povodom nedavne odluke o gotovinskom prometu Centralne banke Kosova. Počeće ujutru i biće u regularnom formatu dijaloga. Obe strane su, koliko ja znam, potvrdile učešće“, kazala je Masrali, dodajući da će se više detalja znati kasnije.

Nije komentarisala konstataciju novinara o tome da Besnik Bisljimi odbija da dođe na sastanak u Brisel.


Povezane vesti:

Lajčak pozvao Beograd i Prištinu na sastanak u Brisel sledeće nedeljePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.