Kurti potpisao Memorandum sa EBRD – 400 miliona za projekte do 2027; Brnabić: Srbija među prvima po obimu saradnje sa EBRD

Kurti Brnabić samit london EBRD 400 miliona memorandum Srbija
FOTO: Printscreen/EBRD

Kosovski premijer, Aljbin Kurti i predsednica Evropske banke za obnovu i razvoj,  Odil Reno-Baso, potpisali su memorandum o razumevanju vredan 400 miliona evra, na marginama Investicionog samita za Zapadni Balkan u Londonu. Sa Reno-Baso se u ovom gradu sastala i srpska premijerka, a nakon toga poručila da ukupna vrednost potpisanih i ratifikovanih sporazuma Srbije sa EBRD-om iznosi približno 2,3 milijarde evra.

Kurti i Brnabić učestvovali su juče na istom panelu samita u Londonu. Oboje su u većem delu svojih govora, pričali o ekonomskim razvojima, investicijama na teritorijama koje predstavljaju.

Kurti: „Posvećeni smo zatvaranju infrastrukturnog jaza“

Tokom trajanja samita usledili su sastanci sa predsednicom Evropske banke za obnovu i razvoj, sa kojeg je Kurti izašao uz navode o potpisivanju memoranduma o razumevanju vrednog 400 miliona evra za podršku u realizaciji projekata do 2027. godine, za razvoj za prioritetne sektore: infrastrukturu, životnu sredinu, privatni sektor i regionalnu integraciju.

„Ovaj sporazum dokazuje partnerstvo između Kosova i EBRD-a, jer projektovana vrednost od 400 miliona evra premašuje ukupnu vrednost grantova i suverenih zajmova u poslednjih 11 godina, od kada je Kosovo postala članica ove institucije“, poručili su iz kosovske vlade.

Kurti je na sastanku sa Odil Reno-Baso kazao da je Priština posvećena „zatvaranju infrastrukturnog jaza u i promovisanju ekonomskog razvoja“.

„Memorandum koji je danas postignut pokazuje našu posvećenost povećanju investicija u različitim sektorima, uključujući transport, životnu sredinu i energetiku, što će dovesti do brzog rasta privrede i poboljšanja kvaliteta života naših građana“, naveo je Kurti.

S druge strane, predsednica EBRD-a, je, kako navode iz kosovske vlade, kazala da institucija koju predstavlja namerava da podrži potrebe Kosova i u javnom i privatnom sektoru.

„Imamo ambiciozne ciljeve u mnogim oblastima koji se mogu ostvariti kroz snažno i uspešno partnerstvo sa vladom. Ovaj sporazum naglašava našu nameru da postignemo ključne strateške ciljeve na Kosovu“.

Srbija u prvih pet zemalja po obimu saradnje sa EBRD-om

Sa predsednicom Evropske banke za obnovu i razvoj u Londonu se sastala i srpska premijerka, Ana Brnabić.

„Srbija je u prvih pet zemalja po saradnji sa ovom bankom“, kazala je Brnabić, navodeći da ukupna vrednost potpisanih i ratifikovanih sporazuma Srbije sa EBRD-om iznosi približno 2,3 milijarde evra.

„Mi smo i danas nastavili sa saradnjom i novim projektima, nastavljamo rad na projektima u oblasti obnovljivih izvora energije, potpisali smo sporazum za sledeću aukciju za nove megavate iz zelene energije“, poručila je srpska premijerka.

Kazala je i da Srbija radi na projektima energetske efikasnosti, zelene energije u sistemima daljinskog grejanja, kao i projektima koji se tiču putne i železničke infrastrukture.

„Fokus saradnje sa EBRD-om jeste i na regionalnim i lokalnim putevima, što je nama izuzetno važno za dalji ravnomerni i regionalni razvoj“, poručila je Brnabić.

Pročitajte još:

Kurti u Londonu uzvratio Brnabić na spominjanje Kosova i Metohije: Moja zemlja se zove Republika KosovaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.