Olimpijski problem: Šta će uraditi naši sportisti ako u Riju budu morali da se nadmeću sa kosovskim rivalima?

Na predstojećim Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru moguće su situacije u kojima će se naši sportisti naći na istom zadatku kao i oni koji će predstavljati samoproglašenu Republiku Kosovo. Šta će tada uraditi predstavnici Srbije?

U streljaštvu bi Urata Rama mogla da se u disciplini vazdušna puška – 10 metara nadmeće sa našom Andreom Arsović i Ivanom Maksimović. U atletici na 400 metara Vijona Krjeziu mogla bi da bude u kvalifikacijama suparnica našoj Tamari Salaški. A u biciklizmu Džendrim Guri izgleda da će biti rival našeg Ivana Stevića.

Naša država, saglasno Ustavu Republike Srbije, ne priznaje Kosovo kao nezavisnu državu. Međutim, ni to što Brazil ne priznaje Kosovo kao nezavisnu državu, pozivajući se na rezoluciju UN 1244 kao i Srbija, neće sprečiti takmičare sa pomenute teritorije da nastupe na Igrama, jer je Međunarodni olimpijski komitet tako odlučio, proglasivši Kosovo svojim članom.

I, šta će onda da urade naši? Da se takmiče protiv takvih rivala? Da odustanu od nastupa? Ne.

Šta kaže Ministarstvo omladine i sporta?

Kada smo o tome upitali naše Ministarstvo omladine i sporta, dobili smo ovakav odgovor:

"Prema informacijama kojima mi raspolažemo ne postoji mogućnost da se naši sportisti nađu u direktnom duelu sa sportistima tzv. Republike Kosovo. Ono što je svakako urađeno kako bi se predupredila ovakva situacija od strane Vlade Republike Srbije je to da je još 2015. godine Vlada RS donela "Zaključak o usvajanju Preporuke za postupanje organizacija u oblasti sporta Republike Srbije u vezi sa statusom sportskih organizacija sa KiM pod ingerencijom Privremenih institucija samouprave (PIS) u Prištini u međunarodnim sportskim organizacijama i slučajevima učestvovanja sportista sa AP KiM u svojstvu sportskih reprezentacija pod ingerencijom Privremenih institucija samouprave u Prištini na međunarodnim takmičenjima",  kojim su date potrebne instrukcije za postupanje naših sportista. Pri tome napominjemo da su svi savezi i svi naši reprezentativci više puta i pisano i usmeno obavešteni o postupanju po ovom zaključku".

Šta kaže naš Olimpijski komitet?

A kada smo upitali Olimpijski komitet Srbije o ovome, odgovor je glasio:

"Zvanični stav Olimpijskog komiteta Srbije je da imajući u vidu da smo mi institucija koja je integralni deo sistema sporta u Srbiji u svakom slučaju kao i na prethodnim takmičenjima, članovi Olimpijskog tima Srbije ponašaće se u skladu sa preporukom Vlade Republike Srbije, na datu temu, koja je doneta 2015. godine".

Šta tačno predviđaju "Preporuke"?

"Blic" je potom od Vlade Srbije zatražio na uvid taj dokument dugog naziva, u daljem tekstu "Preporuke", što smo i uspeli da dobijemo. Kako je u pitanju veliki dokument, na pet stranica, ovde ćemo izdvojiti onu situaciju koja će se upravo i dogoditi na ovogodišnjim Igrama.

"Polazeći od Ustava Republike Srbije i odluka Vlade Republike Srbije usvojenih nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti PIS u Prištini, organizacijama u oblasti sporta pod ingerencijom Republike Srbije u cilju zaštite interesa Republike Srbije preporučuje se da se preduzimaju sledeće mere.". Ovako počinju "Preporuka", a što se tiče nastupa u Brazilu, ona spada pod tačku tri, pod a) preporuka, čiji je naziv "Ukoliko je organizator – domaćin država koja ne priznaje jednostranu proglašenu nezavisnost tvz. Republike Kosova".

Deo tih smernica glasi ovako:

"U situacijama kad nastupa tim ili sportista koji deluju pod ingerencijom PIS-a, njihove i i selekcije drugih učesnica trebalo bi (posle obaveštavanja domaćina o neophodnosti obezbeđivanja statusne neutralnosti) da budu predstavljene samo grbovima odgovarajućih sportskih asocijacija, bez suverenih državnih obeležja (himna, zastave, itd.)".

To se, međutim, neće desiti u Riju, jer je organizator MOK, a ne Brazil, pa će tzv. kosovskih obeležja, u vidu zastava i himni, biti.

U "Preporukama" se predviđa i drugačiji scenario:

"U nastupu nadležnih sportskih organizacija pod ingerencijom Republike Srbije svakako treba pokušati primenu prethodnog modela, a uz nastojanje da sa državama koje takođe ne priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova koordiniramo zajednički nastup prema organizatoru. U slučaju izostanka dogovora sa organizatorom i isticanja obeležja nepriznate države na takmičenjima, potrebno je da naši sportisti učestvuju, uz upućivanje izjave od strane našeg nadležnog sportskog saveza odgovarajućoj međunarodnoj sportskoj organizaciji. Tekst izjave: Učešće sportista Republike Srbije na ovom takmičenju ne znači priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i ne prejudicira poziciju Republike Srbije prema statusu te teritorije".

Sa druge strane, "Preporuke" predviđaju da ukoliko se usled postignutih rezultata dogodi situacija da se "očekuje od naših sportista da stanu na isto pobedničko postolje sa sportistima sa AP KiM pod ingerencijom PiK", na kome, iznad koga bi se nalazila znamenja ili se bude intonirala himna tvz. Republike Kosovo, "preporučuje se da sportisti pod ingerencijom Republike Srbije ne budu prisutni na pobedničkom postolju". Uz ovo se nalaže našim nadležnim Savezima da ovome na vreme upoznaju organizatore, kao i nadležne državne organe.

Blic

 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.