Surinam priznao Kosovo

Surinam je najnovija država koja je priznala Kosovo, saopštio je kosovski ministar spoljnih poslova, Enver Hodžaj. Ovo je 112. zemlja koja je priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova od 2008. godine.

"Surinam je najnovija država koja je priznala Kosovo i hvala predsedniku Desiju Butersu – sastali smo se prošle nedelje u Gvajani u vladi i bilo je zadovoljstvo. Čestitam svima," napisao je Hodžaj na svojoj Fejsbuk stranici.

Kosovski mediji su u međuvremenu objavili i dokument kojim je potvrđeno najnovije priznanje, u kojem se navodi da je "Vlada Republike Surinam odlučila da prizna Republiku Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu."

Nova priznanja Kosova, Hodžaj je najavio ranije ovog meseca, kada je i lobirao u Gvajani, na marginama Samita karipske zajednice (CARICOM), gde se sastao sa Butersom, ali i sa premijerom Svete Lucije, Alenom Častnatom, premijerom Jamajke, Andrjuom Holnesom, ministarkom spoljnih poslova Barbadosa, Maksim Mekklinom i njenim kolegom sa Bahama, Frederikom Mičelom.

"Priznavanje Kosova i uspostavljanje diplomatskih odnosa sa ovim državama otvorilo bi novo poglavlje saradnje, u kojem bi se naše zemlje koordinisale i promovisale teme od zajedničkog interesa u svim oblastima života," poručio je tada Hodžaj.

Surinam je 112 zemlja koja je priznala Kosovo i prva koja je to učinila u ovoj godini. Prethodne, 2015. godine, Kosovo je, takođe, priznala jedna zemlja – Antigva i Barbuda.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.