O’Konel: „Ministarstvo za evropske integracije nije ispunilo svoje obaveze“

Odlazeći britanski ambasador na Kosovu, Rori O’Konel, poznat po kritikama na račun rada kosovskih institucija, prvenstveno zbog korupcije i nepotizma, juče je uputio još jednu. Ovog puta na račun Ministarstva za evropske integracije koje je, kako je naveo, umesto da obezbedi radna mesta stipendistima “Young Cell Scheme” programa, objavilo konkurs pozivajući strane kandidate.

„Young Cell Scheme” program je projekat kancelarije Evropske Unije na Kosovu, koji sprovodi ‘British Council’. U sklopu ovog programa vrši se stipendiranje master studija, pružanja finansijske i tehničke podrške studentima koji su nakon završenih studija u obavezi da se vrate na Kosovo i najmanje tri uzastopne godine rade u upravi.

„Opšti cilj programa je podržavanje Vlade Kosova u procesu stvaranja profesionalne, meritokratske i apolitične drzavne službe na Kosovu na svim nivoima“, navodi se na zvaničnom sajtu YCS.

U sklopu ovog projekta Kosovo je preuzelo obavezu da ne vrši zapošljavanje stranaca u kosovske institucije sve dok ne obezbedi radna mesta za sve stipendiste “Young Cell Scheme”, poručuje odlazeći britanski ambasador.

„Međutim, Ministarstvo za evropske integracije je objavilo konkurs za pet stranih državljana, što je direktno u suprotnosti sa obavezama koje oni imaju“.

O’Konel je pozdravio i pohvalio „hrabrost i posvećenost zakonu i međunarodnim obavezama osoblja Ministarstva za evropske integracije koje se protivi ovom potezu“, i dodaje da „ne bi trebalo da im se preti disciplinskim merama“.

„Kosovu su potrebni državni službenici poput ovih, koji će stajati na strani prava, suočeni sa političkim pritiskom. Kosovu je potrebno najprofesionalnije moguće osoblje u javnoj administraciji“, dodao je.

Rori O’Konel, obavlja dužnost britanskog ambasadora na Kosovu od aprila 2015. godine. U kosovskoj javnosti ostaće poznat, između ostalog i po kritikama upućenim na račun rada kosovskih institucija, pogotovu kada je reč o korupciji i nepotizmu.

O’ Konel je čak početkom 2019. podneo ostavku na mesto predsednika borda Kosovske agencije za upoređivanje i verifikaciju imovine nakon odluke kosovske skupštine da za predsednika sekretarijata ove agencije imenuje Nasera Šalju, koji, po mišljenju ambasade, nije ispunio kriterijume za imenovanje na ovu poziciju.

O’Konel završava svoj mandat ove godine, dužnost britanskog ambasadora preuzeće Nikolas Ebot.

Pročitajte još:

O’Konel: Strpljenje međunarodne zajednice ograničeno prema onima čiji pravni sistem podržava korupciju

Ambasadori VB i SAD o borbi protiv korupcije na Kosovu

O’Konel: Nepotizam i korupcija ozbiljni problemi na Kosovu, politička imenovanja ne pomažu

Nikolas Ebot postaće novi ambasador Velike Britanije u Prištini

Comments

comments



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.