O'Konel: Nepotizam i korupcija ozbiljni problemi na Kosovu, politička imenovanja ne pomažu

Korupcija i nepotizam i dalje su ozbiljni problemi na Kosovu. Imenovanje neprofesionalaca koji nisu tu da pomognu instituciji, već da služe ciljevima svojih šefova – ne pomažu Kosovu – poručio je ambasador Velike Britanije u Prištini, Rori O'Konel, prenose prištinski mediji. On je danas sa kosovskim premijerom, Ramušem Haradinajem, potpisao Memorandum o razumevanju između Vlade Kosova i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske za podršku "osnaživanju nezavisnosti i profesionalizmu" pri izboru osoblja za visoke rukovodeće pozicije u javnim službama i preduzećima. 

Šta je britanski ambasador rekao u nedavnom intervjuu našem portalu čitajte: –

O'Konel: Vojska kroz Ustav ali je važno da se na terenu dopre do zajednice kosovskih Srba


Tači: Ako je namerno, onda je detinjasto 

Drugi visoki kosovski zvaničnik – Hašim Tači, reagovao je danas na to što je O'Konel konferenciju o Specijalnom sudu za Kosovo, održanu u ponedeljak – napustio tokom njegovog govora.

"Ako je britanski ambasador izašao sa konferencije zbog mog govora, napravio je detinjast gest. Nisam video ni kada je došao, ni kada je izašao. Ali, ako je on to učinio zbog mene, kažem mu da to nije diplomatski, nego detinjasti gest," rekao je Tači, prenela je Gazeta Tribuna

"Kada smo prošle godine počeli ovaj projekat imali smo praksu da se visoke pozicije dobijaju po političkoj osnovi i sa 15 minuta razgovora i bez odgovarajućeg procesa. Od osam projekata, samo dva su uspela – Carina i glavni izvršni direktor Agencije za rad. Ali, jedna lasta ne čini proleće," rekao je britanski ambasador, prenosi Koha.

"Uspeh ovog projekta biće uspeh Vlade Kosova, i neuspeh takođe njen neuspeh" – rekao je takođe O'Konel, saopšteno je iz kosovske vlade.

"Izbegavaćemo kontinuiranu tendenciju politizacije odbora i agencija," poručio je kosovski premijer, sa druge strane. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.