Ambasadori VB i SAD o borbi protiv korupcije na Kosovu

ambasadori VB i SAD

Međunarodni dan borbe protiv korupcije obeležen je 9. novembra a u toku je i nedelja borbe protiv korupcije. Tim povodom, oglasili su se i ambasador Velike Britanije, Rori o Konel i ambasador Sjedinjenih Američkih Država, Filip Kosnet video porukama.

Britanski ambasador u Prištini, Rori o Konel naveo je da Kosovo kao i mnoge druge države širom sveta ima problem sa korupcijom.

„Kada govorimo o korupciji, govorimo o zvaničnicima i političarima koji deluju u svom sopstvenom, privatnom, pa čak i kriminalnom interesu, a ne u interesu društva kojem bi trebalo da služe. Kada se to dešava i u drugim zemljama, stvara se prostor za organizovani kriminal i pranje novca što šteti i Ujedinjenom Kraljevstvu takođe. I zato, mi ovde u Britanskoj ambasadi u Prištini radimo na podršci tim hrabrim muškarcima i ženama poput Murata Mehmetija, poreskog službenika iz Poreske administracije, u njihovoj borbi protiv korupcije,“ istakao je o Konel.

O Konel je naveo primer poreskog službenika Muratija koje „je istupio i ukazao na ogromnu šemu izbegavanja plaćanja poreza“.

Izjavio je da Britanska ambasada radi sa poreskim službenicima, pravosudnim institucijama, civilnim društvom, Vladom i Skupštinom Kosova, a sve u cilju borbe protiv korupcije, kako bi obezbedili da kosovska administracija služi interesima naroda na Kosovu.

Ambasador SAD Filip Kosnet koji je nedavno došao na Kosovo posebno je naglasio da su SAD posvećene uspehu Kosova. Smatra da je borba protiv korupcije osnova za prosperitet i zapadne integracije kojima Kosovo teži.

„Građani Kosova moraju da vide da zakon jednako važi za sve i da se koristi za kažnjavanje koruptivnog ponašanja, posebno kada su počinioci državni službenici i njihovi najbliži saradnici,“ naveo je Kosnet.

Pozvao je građane Kosova da se izdignu iznad ličnog interesa i traže pravdu i odgovornost.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.