Merdare: Zaplenjen nakit vredan 600.000 dinara

Na prelazu Merdare srpski carinici su u saradnji sa policijom sprečili pokušaj krijumčarenja zlatnog nakita kod jednog putnika u autobusu na liniji Priština-Nemačka, saopštili su iz Uprava Carine. Iako se slučaj dogodio još 7. avgusta, Uprava Carine je to saopštila tek danas.

U autobusu kosovskih registarskih oznaka koji saobraća na liniji Priština-Nemačka, nakon što su se putnici na pitanje službenika izjasnili da nemaju ništa da prijave osim ličnih stvari, usledio je pregled prtljaga.

Tokom pregleda u torbama 23-godišnjeg Albanca koji je zajedno sa suprugom putovao za Nemačku, pronađena je kutija sa zlatnim nakitom koja prethodno nije prijavljena.

Pregledom unutrašnjosti autobusa, ispod sedišta koje je koristio isti putnik, pronađene su još dve kutije pune zlatnog nakita.

Nakit koji se nalazio u tri kutije bio je ukupne težine preko 260 grama. Među nakitom je bilo prstenja, ogrlica, narukvica, minđuša, kao i osam dukata. Procenjena vrednost neprijavljenog zlata iznosi skoro 600.000 dinara, navode iz Uprava Carine.

Putnik kod kojeg je nakit i pronađen, ima prebivalište u Nemačkoj.

Po hitnom postupku sproveden je nadležnom Prekršajnom sudu u Prokuplju i kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 100.000 dinara, kao i zaštitnom merom oduzimanja neprijavljene robe.

Iz Uprava Carine podsećaju putnike da se ličnim nakitom smatra samo onaj koji se nosi na sebi, međutim ukoliko se na sebi ili u prtljagu nosi veća količinu nakita – putnici su dužni da prijave. U suprotnom carinici će veće količine nakita tretirati kao neprijavljene dragocenosti, i mogu biti privremeno ili trajno oduzete.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.