Oko 50 službenika radi u Kancelarijama za registraciju automobila na Severu bez plate

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; sinoćno izdanje)

Vlada Kosova je prošle godine vodila kampanju da ubedi sve one koji imaju automobile nelegalnih registarskih oznaka da ih prebace na RKS. Za pružanje ove usluge i izdavanje dokumenata Vlada je angažovala 49 radnika. A već dva meseca oni ne primaju plate.

U decembru prošle godine 49 lica je potpisalo ugovore sa Ministarstvom unutrašnjih poslova za pružanje usluga u sektoru registracije vozila i izdavanja dokumenata, kao što su lične karte i pasoši na severu Kosova.

Ugovorima je prethodila velika akcija Vlade za promenu registarskih oznaka vozila sa nelegalnih na RKS. Ali ove godine, od juna, ovi radnici rade bez plata.

Ministarstvo unutrašnjih poslova nije navelo zašto je učinjen ovaj ustupak, ali je obećalo da će oni uskoro biti isplaćeni.

„Četrdesetdevet administrativnih službenika koji su primljeni u decembru 2022. godine u centrima za registraciju vozila i u centrima za opremanje dokumentima u severnim opštinama na Kosovu, primali su plate do juna 2023. godine, dok je za plate za jul i avgust je u toku postupak isplate ovih službenika. Svi centri za registraciju vozila i centri za opremanje dokumentima u severnim opštinama Kosova su funkcionalni“, kaže se u odgovoru MUP-a.

Radnici u Leposaviću, Zubinom Potoku, Zvečanu, Severnoj i Južnoj Mitrovici rade bez plate. Svi pružaju usluge severnim opštinama.

Koha je posetila neke od centara na severu, ali niko od zvaničnika nije pristao da govori javno.

U Severnoj Mitrovici najviše registarskih oznaka RKS se može videti u Bošnjačkoj mahali.

U centru Zvečana, u blizini opštine, pojedini taksisti imaju RKS tablice, ali nisu spremni da javno govore iz straha da će im automobili izgoreti, kao što se često dešavalo na severu sa vozilima sa RKS tablicama.

Taksista nelegalnih registarskih tablica Srbije kaže da je voljan da preregistruje svoje automobile, ali nailaze na prepreke.

„Prošli put sam razmišljao o tome (preregistraciji na RKS), ali su mi u policijskoj stanici rekli da ne mogu da vozim auto sa RKS tablicama ako posedujem vozačku dozvolu koju izdaje Srbija. Ovo je samo birokratija, to nije moj problem. Kažem vam, bio sam tri puta, možda i pet puta u opštini, u južnom delu i u severnom delu, i poslao sam mejl. Kažu mi da nemaju moju dokumentaciju“, rekao je taksista iz Zvečana, Božidar Radović.

Još jedan taksista nelegalnih registarskih tablica je u nevolji, pošto je prošao rok za besplatnu registraciju. Odbio je da bude identifikovan.

„Sada treba odmah da dam još 400 evra i dao sam 300 (za nalepnicu u Srbiji). Moj auto ne vredi 700 evra… Samo vi novinari možete po malo da nam pomognete, kad odete u Prištinu pokažite da ljudi hoće da ih registruju i vi im ne dopuštate. Slušaj, ja mogu da registrujem auto, ali on hoće po taksiju, a valjda moram da platim 800 evra da ga registrujem“, rekao je taksista pod uslovom da ostane anoniman.

A srpski novinar sa severa, Branislav Krstić, kaže da je prema njegovim informacijama povećan broj Srba koji registruju automobile na RKS.

„Oni su se probudili, shvatili su da će i oni u budućnosti biti građani ove zemlje. Kao rezultat toga, barem na dnevnom nivou, govorim o kancelariji za preregistraciju u opštini Severna Mitrovica, u proseku imamo najmanje deset automobila“, tvrdi Krstić.

Vlada je dva puta odlagala rok za preregistraciju automobila.

Nakon što je kosovska vlada u novembru prošle godine odlučila da sprovede meru opomene za one koji imaju automobile nelegalnih registarskih oznaka, Srbi na severu odustali su od institucija, uključujući i opštine – što je dovelo do vanrednih izbora na severu.

Vlada je odložila primenu do 31. marta 2023. godine, ali su u međuvremenu kriminalne grupe na severu spalile na desetine automobila sa RKS registarskim oznakama. U periodu januar-mart 2023. godine, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, 123 registarske tablice su zamenjene sa nelegalnih na RKS.

Ova cifra je veća nego u poslednja četiri meseca 2022. godine, kada su preregistrovana 33 vozila.

Iz Vlade nisu odgovorili na pitanja Kohe o neplaćanju radnika i spremnosti Srba da dobiju RKS tablice.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.