OKK: Bokseri sa Kosova i po treći put odbijeni da odu u Beograd, sada preko Merdara

FOTO: Tviter nalog OKK

Posle dva sata čekanja na Merdaru, bokserski tim sa Kosova nije uspeo da pređe i ode u Beograd ni po treći put. Šampionat u srpskoj prestonici počinje večeras.

Vest je potvrdio Olimpijski komitet Kosova, uz poruku „Ovo je bio treći pokušaj za 24 sata!“

Za razliku od sinoć kada su pokušali da pređu po drugi put u toku istog dana i kada su skinuli obeležja Kosova zbog kojih, kako su posvedočili, nisu mogli da učestvuju na šampionatu u Beogradu, sada su se fotografisali u sportskim trenerkama i natpisom „Kosovo“ ispred prelaza.

Oni tvrde da su im odeća i vozilo detaljno kontrolisani, ali da je  srpska policija navodno dobila naređenje Vlade Srbije da im se ni danas ne dozvoli ulazak.

„Nakon što smo otišli na Merdare, ostali smo dva sata, prošli smo policijsku proceduru i proverili su nam prtljag, opet su nas videli u uniformama (kosovskim), oni su nam slikali uniformu i mislili smo da će nas pustiti… i posle dva sata došao je načelnik kontrole i policije i rekao nam je da mu je žao, vi ste sportisti, ali mi imamo nekog iznad nas i od Vlade nam je došlo da Kosovo još uvek ne može da putuje u Srbiju i učestvuje na Svetskom prvenstvu„, rekao je sekretar bokserske federacije Kosova Ljatif Demoli za kosovke medije.

„Kosovski bokserski savez snažno osuđuje postupak Vlade Srbije i zatražiće od MOK i ostalih relevantnih tela da preduzme mere protiv Srbije“, naveo je BSK u današnjem saopštenju.

Treći pokušaj izveli su, kako dalje navode, nakon insistiranja Međunarodnog olimpijskog komiteta i AIBA-e koji su u stalnom kontaktu sa kosovskim bokserskim savezom.

Bokserskoj reprezentaciji Kosova juče rano ujutru nije bio dozvoljen ulazak preko Končulja, te su bezuspešno pokušali još jednom sinoć.

Bokseri sa Kosova trebalo je da učestvuju na Svetskom prvenstvu u olimpijskom boksu koje se održava od 24.oktobra do 6.novembra u srpskoj prestonici.

Prema ranijim najavama sa Kosova, na prvenstvu u Beogradu trebala su da učestvuju tri boksera.

„Policija nam to nije dozvolila jer smo imali opremu sa oznakama Kosova, kao i sav prateći materijal za naše takmičare“, kazao je za RTK2 nakon prvog pokušaja prelaska Demoli, objasnivši  tada i da će stupiti u kontakt sa predstavnicima Svetske bokserske federacije u Beogradu i pokušati od njih da pronađu rešenje.

U međuvremenu bokserske vlasti su reagovale i zatražile od Srbije da se sportistima sa Kosova omogući učešće.

Albanska bokserska reprezentacija, kako su preneli mediji u Prištini pozivajući se na RSE, saopštila je juče da, iako su se već nalazili u Beogradu, neće učestvovati na svetskom prvenstvu ukoliko se to ne dozvoli i Kosovu.

Reagovali su i kosovska vlada i MIP, nazivajući odluku „skandaloznom“, podsećajući na to da je Kosovo punopravna članica Svetske bokserske federacije, te da su uputili pismo ministru Vanji Udovičiću.

Srpska strana se još uvek nije zvanično oglasila, a na ovu vest na društvenim mrežama mnogobrojni su komentari srpskih korisnika u kojima se prave poređenja s više situacija u prošlosti u kojima se često zabranjivao dolazak srpskim sportskim timovima na Kosovo da igraju mečeve sa srpskim klubovima. Kosovske vlasti smatraju srpske lige na Kosovu ilegalnim.

Bokserski savez Kosova je još 2014, primljen u Svetsku boksersku federaciju (AIBA). Ova odluka AIBA-e usledila je tada nešto više od mesec dana od odluke Izvršnog odbora Međunarodnog olimpijskog komiteta da Kosovu odobri provizorno članstvo i godinu dana od odluke da Kosovo bude član AIBA-e sa ograničenim pravima.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.