‘Ohridski biseri’: Danas sastanak Kurtija i Vučića

FOTO: KoSSev

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski danas je domaćin sastanka predstavnicima Beograda i Prištine u Ohridu, u okviru dijaloga koji se vodi uz posredstvo EU. To je potvrdila juče makedonska vlada.

Za nekoliko sati započinju razgovori srpskog predsednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

Oni se po drugi put ove godine sastaju kako bi pokušali da se dogovore o načinu na koji će se sprovesti sporazum za čiji su se prvi – politički deo već usaglasili 27. februara u Briselu.

Dok Aljbin Kurti naglašava da mu je žao što tada nije stavljen potpis na sporazum, Aleksandar Vučić ističe da pre primene sporazuma Priština mora da formira Zajednicu srpskih opština kao zaostalu obavezu iz Briselskog sporazuma, 2013., odnosno 2015. godine – uz četiri potpisana dokumenta.

Priština se tome protivi već godinama pod obrazloženjem da se radi o koliziji sa kosovskim ustavom, da je cilj Srbije paralelni, izvršni nivo vlasti, koju nazivaju „bosnizacijom Kosova/Republikom Srpskom na Kosovu.

U međuvremenu, Aljbin Kurti, pod pritiskom zapada, izašao je sa potvrdom da će se „asocijacija“ formirati uz šest uslova koja je dao. Zajednica mora da bude u skladu sa kosovskim ustavom, te ne sme da bude jednonacionalna, i sa postojećim nazivom, i sa isključivo horizontalnom međuopštinskom saradnjom, ona mora i da bude uspostavljena na jugu Srbije za Albance, ali i da se na Severu ugase sve srpske institucije, preda oružje, a uspostavi se nakon što Srbija prizna Kosovo, i to sa Kosovom koje prizna Srbiju, i još pošto Vučić povuče pisma članicama EU protiv Kosova u EU.

U svom zajedničkom autorskom tekstu za srpski Blic i prištinsku Kohu, savetnici francuskog predsednika, nemačkog kancelara i italijanske premijerke, pred ove razgovore poručili su: 

„Srbija treba da se pomiri sa činjenicom da je Kosovo susedna zemlja, dok je Kosovo dužno da zaštiti Srbe, preduzimajući mere ka uspostavljanju Zajednice opština sa većinskim srpskim stanovništvom i pružajući garancije za visoki stepen zaštite za srpsku versku i kulturnu baštinu“.

Razgovori se vode pod zvaničnim posredstvom EU, ali de fakto pokroviteljstvom SAD-a, a samo nekoliko dana pre nego će se sastati evropski ministri, odnosno 22. Evropski savet. Svi oni očekuju pozitivne vesti iz Ohrida.

U međuvremenu Vučić i Kurti nastavljaju sa uzajamnim optužbama, premda sa unekoliko spuštenom loptom ove nedelje, dok je međunarodna diplomatija na vrhuncu – od javnih izjava kao vid ohrabrivanja, preko sastanaka, šatl diplomatije.

Pre zvaničnog početka današnjeg dijaloga dijaloga, domaćin – Kovačevski se sastaje sa šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljom i specijalnim predstavnikom EU za Zapadni Balkan Miroslavom Lajčakom, a potom će odvojeno razgovarati i sa  Aleksandrom Vučićem i Aljbinom Kurtijem.

Posle tih sastanaka i početka dijaloga u 10.30, Kovačevski će se obratiti javnosti.

Kovačevski se večeras sastaje sa specijalnim američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom i ambasadorkom SAD u Skoplju Angelom Ageler.

Vlada u Skoplju je sinoć saopštila i da su Kovačevski, Borelj i Lajčak već doputovali u Ohrid.

U Ohridu se nalaze brojne medijske ekipe, a srpski predsednik je sinoć imao informaciju da je u pitanju oko 200 registrovanih medijskih ekipa, iako on, kaže, ne očekuje „ništa epohalno“.

Dok se Vučić više puta u toku dana obraćao biračkom telu Srbije sa porukama – od kritika opoziciji koja ga proziva za veleizdaju do pretnji 3. svetskim ratom, Kurti je već stigao u Ohrid i nastavio svoje diplomatske aktivnosti tamo.

Za to vreme vlada Severne Makedonije pohvaljuje se da je ova zemlja izabrana za domaćina skupa, jer je primer zemlje koja sva otvorena pitanja sa susedima rešava na miran i demokratski način, kroz dijalog i u funkciji napretka, bolje budućnosti i boljeg životnog standarda za građane.

O francusko-nemačkom predlogu koji je u međuvremenu preimenovan u Evropski, a potom postao Sporazum Evropske unije, čitajte na našoj tematskoj stranici: Evropski predlog

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.