OEBS-ova konferencija u Beču o propagandi i slobodi medija: "U nedostatku profesionalnih medija pati demokratija"

U sedištu OEBS-a u Beču, u Hofburškom kongresnom centru, u toku je jednodnevna konferencija "Propaganda za rat i mržnju i sloboda medija". Na konferenciji se diskutuje o takozvanom nonpejperu "Propaganda i sloboda medija", koji je pripremila kancelarija predstavnice OEBS-a za slobodu medija, Dunje Mijatović, a koji je predstavljen zemljama članicama i javnosti krajem 2015. Ovaj dokument ističe "destruktivnu moć propagande i njene uzroke" i pruža uvid u "zakonski i istorijski kontekst propagande u medijima“ i  predstavlja stav ove predstavnice OEBS-a za slobodu medija o "šteti koja je naneta slobodi medija". "Neznanje, mržnja, neprijateljstvo i druge posledice propagande su neminovne pretnje novinarstvu i slobodnim medijima" – ključna je poruka ovog dokumenta. Na današnjoj konferenciji učestvuje oko 200 profesionalaca iz medijskog sektora, novinara, stručnjaka iz čitave Evrope koji se u više instituta bave pitanjem propagande u medijima. Kossev prati ovu konferenciju takođe.

"Gradimo mostove, a ne dotičemo se suštinskih pitanja"

Ruski medijski i civilni predstavnici veoma su aktivni na ovoj evropskoj konferenciji. A kako je jedan od novinara Zvezde Maksim Dodonov naglasio, dok se sa jedne strane, danas učesnici trude da izgrade mostove, sa druge strane, "ne dotiču se suštinskih pitanja" u evropskom novinarstvu, podsećajući na pristrasan i nepotpun način izveštavanja o više svetskih kriza – od bombardovanja Hirošime i Nagasakija atomskom bombom, do današnjih svetskih žarišta.

On je, ipak, u zaključku diskusije naglasio nedvosmislenu važnost ovakvih inicijativa i napora koji OEBS i Dunja Mijatović lično ulaže da se govori o ulozi medija i omogući njihov profesionalni rad.

Otvarajući današnju konferenciju, predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović je naglasila da su mediji i danas, kao i tokom nedavne istorije, često zloupotrebljavani kao sredstvo politike, i služili u svrhu ratne propagande i etničkog čišćenja.  

"Kao građanka Bosne i Hercegovine, nemam iluziju da su mediji igrali jednu od glavnih i najprljavijih uloga, ali i da su bili samo instrument u rukama politike," rekla je Mijatović, podsećajući na ratove u bivšoj Jugoslaviji devedesetih godina prošlog veka.

Upravo je primer ratova u bivšoj Jugoslaviji, bio uvodni primer za "ekstremno važnu ulogu" koji mediji imaju i danas, u svetlu više svetskih kriza i ratova, posebno uključujući tzv. ukrajinsku krizu i rat na bliskom istoku.

"U nedostatku profesionalnih medija, pati demokratija," istakla je Mijatović.

Ona je, govoreći o suprotnom trendu u odnosu na propagandu u medijima, naglasila da novinari mogu da posluže kao pravi primer "izgradnje mostova", povezujući ljude, ali i izveštavajući zapravo o svim relevantnim temama, čime doprinose profesionalizaciji samih medija kao i podršci u rešavanju kriza.

Današnja konferencija poslužiće i kao platforma za diskusiju nonpejpera "Propaganda i sloboda medija", ali i za, kako je najavljeno razumevanje pravnih i istorijskih osnova za slučajevima protiv propagande.

Na konferenciji prisustvuje i više ukrajinskih i ruskih predstavnika, a sa Kosova su prisutni predstavnici našeg portala, RTV Kim-a i predsednik albanskog udruženja novinara sa Kosova, Zekirja Šabani.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.