GI SDP: Ivanovićevoj odbrani ni posle više od 3 nedelje nije dostavljena pisana presuda

EULEX-ovo sudsko veće kosovskog Osnovnog suda u Severnoj Mitrovici koje je sudilo u slučaju Olivera Ivanovića i još četvorice Srba, ni posle 23 dana od poslednjeg ročišta – izricanja presude kojom je Ivanović osuđen na 9 godina zatvora zbog "ratnog zločina", njegovoj odbrani nije dostavilo pisanu presudu, saopšteno je iz Građanske inicijative "Srbija demokratija pravda". Oni navode da EULEX tako utiče na sprovođenje drugostepenog postupka u slučaju Ivanovića i pozivaju ovu misiju da "bez odlaganja“ dostave presudu advokatima odbrane. GI SDP je, takođe, iznela niz kritika na račun EULEX-a.

"Iako je dvadeset i tri dana prošlo od kada je EULEX-ovo veće, usled političkog pritiska, a nedovoljne profesionalnosti izreklo političku presudu našem lideru, gospodinu Oliveru Ivanoviću, pravni tim, stručna i opšta javnost još uvek čekaju da se napiše presuda i dostavi advokatima odbrane, kako bi oni podneli žalbu na sramnu presudu," navode iz GI SDP.

Iz ove partije ističu da "znaju da je problem" napisati obrazloženje zašto se osuđuje neko "koga nijedan svedok nije povezao sa navodima optužnice", ali i da to nije opravdanje za, kako ističu, "namerno odugovlačenje, koje je u suprotnosti sa međunarodnim pravilima o pravu na suđenje u razumnom roku." Oni dodaju i da EULEX prolongira dostavljanje presude vodeći se "političkim aršinima i svojim potrebama", a tako "direktno utiče na sprovođenje drugostepenog postupka".

"Ovih putem ih pozivamo da bez odlaganja dostave presudu advokatima odbrane," poručuju EULEX-u iz ove stranke, navodeći da nikakvo odlaganje neće uspeti da umanji interesovanje javnosti i boraca za zaštitu ljudskih prava koji, kako ističu iz SDP-a, željno iščekuju da vide pravno obrazloženje političke presude.

Kosovski osnovni sud u Severnoj Mitrovici proglasio je lidera GI SDP Olivera Ivanovića krivim za "ratni zločin" iz '99, za šta je 21. januara osuđen na 9 godina zatvora. On je odlukom suda ostao u kućnom pritvoru – do pravosnažnosti presude, da bi mu odlukom Apelacionog suda, mera kućnog pritvora zamenjena sudskim. Njemu i još četvorci Srba – penzionisanom pukovniku MUP-a, Dragoljubu Delibašiću, Iliji Vujačiću, Nebojši Vujačiću i Aleksandru Lazoviću suđeno je po zajedničkoj optužnici koju je ispred Specijalnog tužilaštva Kosova podigao EULEX-ov tužilac, Sezari Mihalčuku, 11. avgusta 2014. Suđenje je počelo je 18. decembra 2014. godine, a Ivanović je jedini koji je proglašen krivim. U pritvoru se nalazi od kraja januara 2014.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.