Krajnji rok za izbor predsednika 5. mart

Izvor: RTK2 (Tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

Postoji mogućnost da će parlament u Prištini već sledeće sedmice glasati za novog predsednika Kosova, ali to još nije izvesno, saznaje Danas u diplomatskim krugovima u Prištini. Naši sagovornici ističu da je druga opcija da se glasanje obavi u martu. "Kao krajnji rok za izbor naslednika Atifete Jahjage na predsedničkoj funkciji figurira 5. mart", ukazuju nezvanično naši izvori.

Prema važećoj proceduri, predsednik Kosova bira se u skupštini, a mandat Jahjagi ističe 6. aprila. Ukoliko izbor predsednika bude neuspešan, biće raspisani vanredni parlamentarni izbori. Mada aktuelni šef kosovske diplomatije i bivši premijer Hašim Tači i dalje slovi za favorita za predsedničku funkciju, njegove planove mogla bi da omete opozicija koja se svim silama zalaže za održavanje prevremenih izbora. Između ostalog, lider pokreta Samoopredeljenja Visar Imeri poručio je prekjuče da će opozicija ometati izbor predsednika Kosova u parlamentu "ako treba i suzavcem".

Takva poruka predstavljala je još jednu "epizodu" u dubokoj političkoj krizi koja potresa Kosovo, a koja je počela zahtevom opozicije da se poništi sporazum o formiranju ZSO i demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom.

S druge strane, kosovski mediji prenose da se u diplomatskim misijama SADi Nemačke na Kosovu protive ideji o održavanju prevremenih izbora, uz konstataciju da takav scenario ne bi doneo ništa novo.

Nemačka ambasadorka Angelika Viets i portparol Ambasade SAD Filip Druri izjavili su za list Zeri da opozicija i koalicija moraju da pronađu konstruktivno rešenje za prevazilaženje krize, ali bez razmišljanja o izborima. Kako je istakla nemačka ambasadorka, opozicija treba da nauči da se povinuje odlukama većine i prihvati činjenicu da "ne predstavlja više od 12,2 odsto birača na Kosovu".

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.