OEBS osudio skrnavljenje grobova u Kišnici i pohvalilo policiju, počinilac još uvek nije pronađen

Polomljeni spomenici groblje kišnica
FOTO: KoSSev

Misija OEBS-a na Kosovu osudila je skrnavljenje osam spomenika na groblju u Kišnici kod Gračanice, koje se dogodilo pre četiri dana.

Kako je tada javio portal Gračanica onlajn na groblju u Kišnici šest spomenika je potpuno uništeno, a dva su oštećena, što je potom potvrdila i Kancelarija za KiM.

Pretpostavka meštanke ovog sela je da su nagrobne ploče polomljene u prethodnih sedam dana.

Incident je potom potvrdila i Kosovska policija, koja je, između ostalog, pozvala sve građane koji imaju informacije o ovom slučaju, da se jave kako bi pomogli u pronalaženju počinioca.

„Ovakvi incidenti izazivaju zabrinutost u lokalnim zajednicama i zahtevaju aktivnu reakciju institucija kako bi se javnost razuverila i sprečilo ponavljanje ovakvih slučajeva“, reakcija je misije OEBS na Kosovu na, kako su nazvali, „vandalizam na srpskom pravoslavnom groblju u Kišnici“.

OEBS se takođe pridružuje pozivu Kosovske policije da se jave oni koji imaju bilo kakve informacije o incidentu ili počiniocima.

Ujedno su pohvalili rad policije, koja je reagovala slanjem regionalnih i istražnih jedinica na groblje.

„Misija OEBS će podržati Opštinsko veće za bezbednost zajednica i Mesni komitet za javnu bezbednost u rešavanju ovog slučaja i proceni kako bolje zaštititi lokalna groblja“, naveo je OEBS.

Skrnavljenje nadgrobnih ploča u Kišnici osudili su Manastir Dečani, kao i Ministarstvo kulture i informisanja Srbije. Više o tome u: 

Manastir Dečani: Skrnavljenje spomenika tužan pokazatelj netrpeljivosti

Ministarstvo kulture: Skrnavljenje spomenika u Kišnici vandalski čin, međunarodne institucije da ne zatvaraju oči

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.