Kancelarija osudila skrnavljenje spomenika u Kišnici; U 2021. 50% više etnički motivisanih incidenata

Foto: Kancelaija za KiM
Foto: Kancelaija za KiM

„Sramotno je i poražavajuće skrnavljenje osam srpskih nadgrobnih spomenika“ – da se na pravoslavnom groblju u Kišnici nadomak Gračanice dogodio incident, večeras je saopštila i Kancelarija za KiM.

Portal Gračanica Online javio je ovog popodneva da je na groblju u Kišnici šest spomenika potpuno uništeno, a da su dva oštećena.

Kako je za ovaj medij kazala meštanka Kišnice, Snežana Jovanović, pretpostavka je da se incident dogodio u prethodnih sedam dana, jer spomenici prošle nedelje nisu bili oštećeni.

Iz Kancelarije za KiM takođe poručuju večeras da je oskrnavljeno osam nadgrobnih ploča.

„Izgleda da nije dovoljno da se nad srpskim narodom koji živi na KiM otvoreno demonstrira verska netrpeljivost, već albanski huligani ne daju mira ni mrtvim Srbima i njihovim humkama“.

Kako su prebrojali iz Kancelarije, ove godine je zabeleženo 50 odsto etnički motivisanih incidenata više nego prethodnih godina, od čega je čak 20 napada na objekte Srpske pravoslavne crkve.

„Dodatno zabrinjava činjenica da ti brojevi i dalje rastu i da zaostaje adekvatna reakcija i zaštita Srpskog stanovništva“.

Uputili su kritike na račun prištinske vlasti i kosovskog premijera Aljbina Kurtija, nazivajući ga „najisturenijim zagovornikom antisrpske politike“.

„Kancelarija za Kosovo i Metohiju više puta je samo tokom ove godine obaveštavala međunarodne predstavnike o ugroženosti spomenika SPC i srpskih pravoslavnih
grobalja na KiM, a ove godine je u sanaciju, popravku i održavanje pravoslavnih grobalja i kapela na KiM uložila i značajna finansijska sredstva i nastaviće da obnavlja
porušeno, kao odgovor na politiku mržnje i netrpeljivosti“, zaključli su.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.