KP o skrnavljenim spomenicima u Kišnici: Ozbiljno pristupamo, angažovali smo specijalizovane istražitelje

Polomljeni spomenici groblje kišnica
FOTO: KoSSev

Kosovska policija potvrdila je danas medijske i navode Kancelarije za KiM, da je na groblju u Kišnici okrnavljeno osam spomenika. Poručuju da sprovode brzu istragu i rade na pronalasku počinioca. Pozvali su sve koji imaju bilo kakvu informaciju da je prijave.

Kako je juče javio portal Gračanica onlajn na groblju u Kišnici šest spomenika je potpuno uništeno, a dva oštećena, a prema pretpostavci meštanke Kišnice, Snežane Jovanović, incident se dogodio u prethodnih sedam dana, jer spomenici prošle nedelje nisu bili oštećeni.

Slučaj je juče prijavljen, potvrdila je danas i kosovska policija.

U saopštenju su naveli da je juče oko 15 časova, ženska osoba prijavila da je, dok je obilazila nadgrobne spomenike svojih rođaka, primetila da su neke ploče oštećene.

„Na lice mesta izašle su i uviđaj izvršile nadležne ekipe među kojima su bili i forenzički tehničari, koji su utvrdili oštećenja na pojedinim spomenicima srpske zajednice“, navela je KP.

Dodaju da je o slučaju obavešten tužilac Osnovnog tužilaštva – Odeljenje za teška krivična dela u Prištini, koji je naredio da se pokrene postupak u pravcu krivičnog dela „oštećenje grobova ili posmrtnih ostataka“ član 413. stav 1.

Iz policije ističu da su preko „najspecijalizovanijih i najstručnijih istražitelja“ posvećeni brzoj istrazi ovog slučaja, kako bi se što pre razjasnile sve okolnosti, kao i da se počinioci „ovog ružnog dela“ što pre privedu pravdi.

„Takođe ohrabrujemo sve građane, da u slučaju da poseduju bilo kakvu informaciju u vezi sa ovim pitanjem, istu podelie sa Kosovskom policijom kako bi se takvi slučajevi brže otkrili i da se nikada više ne ponove“, navode.

Incident u Kišnici oštro su osudili Kancelarija za KiM i Ministarstvo kulture i informisanja, više o tome u: 

Ministarstvo kulture: Skrnavljenje spomenika u Kišnici vandalski čin, međunarodne institucije da ne zatvaraju oči

Kancelarija osudila skrnavljenje spomenika u Kišnici; U 2021. 50% više etnički motivisanih incidenata

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.