Polomljeni spomenici na pravoslavnom groblju u Kišnici

Polomljeni spomenici groblje kišnica
FOTO: KoSSev

Više spomenika polomljeno je na pravoslavnom groblju u Kišnici, rekla je za portal Gračanica Onlajn meštanka ovog sela, Snežana Jovanović. Šest spomenika je potpuno uništeno, a još dva su oštećena.

„Pre nedelju dana, svi spomenici su bili čitavi. Tada je groblje obišao jedan od meštana i video da je postavljena nova ograda. Bili smo zadovoljni zbog toga, a ja imam i fotografije od tada. Znači to se dogodilo u poslednjih nedelju dana. Ne mogu da verujem. Tužna sam i samo se pitam kome smetaju mrtvi“, kaže Jovanović i dodaje:

„Groblje nije uništavano ni 1999. godine, kao ni za vreme martovskog pogroma 2004. godine. Ovo je prvi put“.

Selo Kišnica, u kome žive i Srbi i Albanci, nalazi se nadomak Gračanice. Slučaj je prijavljen Kosovskoj policiji.

U međuvremenu se oglasila Kancelarija za KiM, takođe sa navodima da je u Kišnici oskrnavljeno pravoslavno groblje, te da je slučaj prijavljen Kosovskoj policiji.

„Sramotno je i ponižavajuće skrnavljenje osam srpskih nadgrobnih spomenika koji su polomljeni na pravoslavnom groblju u Kišici, nadomak Gračanice“, oglasila se u međuvremenu Kancelarije za KiM.

Iz Kancelarije navode da „nije dovoljno da se nad srpskim narodom koji živi na KiM otvoreno demostrira verska netrpeljivost, već albanski huligani
ne daju mira ni mrtvim Srbima i njihovim humkama“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.