Lajmi: Preko 100 policajaca optuženo za korupciju, tokom godine 64 otpušteno sa posla

Veliko prisustvo korupcije – endemično, kako se često ocenjuje u Izveštaju o napretku, nije bez uticaja na sektor bezbednosti na Kosovu.

Tokom 2017. godine i gotovo do prve polovine ove godine, ukupno 101 policajcu je suđeno za krivična dela korupcije.

Oni su optuženi za krivična dela “zloupotreba službene pozicije, ili ovlašćenja”, “uzimanje mita”, “falsifikovanje službenih dokumenata”, “otkrivanje službene tajne” itd.

Od 101 policajca kojima se sudilo u Osnovnim sudovima na Kosovu, 32 su proglašeni krivim.

Ovi policajci su kažnjeni kaznama od šest meseci efektivnog zatvora i 500 evra novčane kazne do 31 mesec zatvora i kazne od tri hiljade evra.

Sedam policajaca je proglašeno nevinim, dok je za 62 suđenje u toku, a pod sumnjom su da su izvršili krivično delo korupcije.

U odgovoru Policije Kosova za lajmi.net se navodi da je zbog korupcije 64 policajaca otpušteno sa posla tokom prošle godine i do prve polovine ove godine.

Drugi najveći slučaj učešća policijskih službenika u krivičnim delima korupcije bio je u regionu Mitrovice, ali suđenje još nije završeno.

U ovaj slučaj je uključeno ukupno 59 policajaca optuženih za zloupotrebu službenog položaja, dok su od uhapšenih policajaca – 35 bili Albanci, 23 Srbi i jedan iz bošnjačke zajednice.

Odlukom Osnovnog suda u Mitrovici usledili su postupci za službenike Regionalne jedinice u Severnoj Mitrovici i regionalne jedinice u Južnoj Mitrovici.

Kosovo24sata/LajmiPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.