Održana sednica SO Severna Mitrovica: U 2018. utrošeno 4.8 miliona iz kosovskog budžeta

13 Sednica SO Mitrovica
Foto: KoSSev

U prethodnoj godini, opština Severna Mitrovica je utrošila 5.116.042 evra, saopšteno je juče na 13. redovnoj sednici skupštine ove opštine na kojoj su predstavljeni godišnji izveštaji o radu opštine za 2018. godinu, kao i finansijski izveštaj za istu godinu. Od ukupno utrošenog iznosa, 4.847.744 evra utrošeno je iz osnovnog granta kosovske vlade, dok ostalo čine donacije. Imajući u vidu činjenicu da je 2018. usvojen budžet u iznosu od 5.939.339 koji je tada opisan kao „oskudan“, procenat realizacije prošlogodišnjeg budžeta je nešto preko 80%.

Jučerašnja sednica je inače druga od kako je krajem novembra meseca prošle godine veći deo odbornika S.O. Severna Mitrovica, kao i ostalih skupština na Severu, potpisao deklaraciju o prestanku komunikacije sa prištinskim institucijama.

Na sednici su, između ostalog, usvojene dve odluke – odluka o prenosu sopstvenih opštinskih prihoda za 2017. i 2018. godinu u budžet za ovu godinu, kao i odluka o prenosu sredstava iz Razvojnog fonda. Obe odluke su, sa zakašnjenjem zbog nefunkcionisanja SO, usvojene na zahtev kosovskog ministarstva finansija.

„Na zahtev ministarstva finansija dužni smo da usvojimo ove dve odluke“, rekao je predsednik SO Severna Mitrovica, Dejan Gurešić.

Izveštaj o radu opštine koji je do sada predstavljala bivša šefica opštinske administracije, Adriana Hodžić, odbornicima je predstavio direktor direkcije za zdravstvo i socijalna pitanja u opštinskoj administraciji, Vladimir Jakšić.

13 Sednica SO Mitrovica
Foto: KoSSev

Iz sopstvenih prihoda preko 60.000 evra za robe i usluge i održavanje stambenih objekata

Jakšić je odbornike obavestio da se od opštinskog prihoda za 2017. i 2018. prenosi ukupno 63.172 evra, a ovaj iznos rebalansiran je po budžetskim linijama u skladu sa nalogom Ministarstva finansija, „bez mogućnosti da skupština na to utiče“.

Novac je prebačen u dve budžetske linije, u kategoriju roba i usluga je prenet iznos u visini od 37.264 evra, dok je suma od 25.918 alocirana Direkciji za infrastrukturne projekte i javne usluge i to za potrebe održavanja stambenih objekata.

Odluka o prenosu i raspodeli prihoda po nalogu Ministarstva finansija usvojena je sa 14 glasova, protiv je bio jedan od odbornika GI SDP, dok su još dva odbornika iz ove GI ostala uzdržana.

Ovoj sednici osim ministarke administracije i lokalne samouprave Adriane Hodžić, koja je sa svojim savetnicima nadgledala rad odbornika, prisustvovao je predsednik Srpske liste i kandidat za gradonačelnika Severne Mitrovice, Goran Rakić, potpredsednik Srpske liste i poslanik u kosovskoj skupštini Igor Simić, kao i poslanik Zoran Mojsilović.

Adriana Hodžić Sednica SO Mitrovica
Foto: KoSSev

Sednici je prisustvovalo 17 odbornika.

Preko 350.000 evra za vatrogasnu stanicu i halu sportova

Na ovoj sednici takođe je usvojena odluka o prenosu sredstava iz Razvojnog fonda za Sever iz kojeg se, finansiraju dva projekta – zgrada vatrogasne stanice i hala sportova.

„Za potrebe izgradnje vatrogasne stanice prenosi se neutrošeni iznos u visini od 9.447 evra i dodatni iznos od 125.846 evra. Za objekat hale sportova, takođe iz prvog transfera, prenosi se 406 evra i dodatni iznos od preko 226.305 evra“, objasnio je Jakšić.

Opština zadovoljna sopstvenim učinkom

Pored obrazlaganja dve odluke o rebalansu sredstava, Jakšić je ujedno predstavio i godišnje izveštaje o radu opštine za 2018. godinu i finansijski izveštaj.

U izveštaju o radu opštine se navodi da su „angažovanjem svih zaposlenih realizovani svi planirani projekti i ciljevi“.

Kao jedna od najvažnijih aktivnosti, predstavljena je izrada srednjoročnog okvira troškova i opštinskog budžeta za 2019. godinu. Istovremeno, u skladu sa predviđenom procedurom predlog budžeta za 2019. donet je u zakonskom roku i prosleđen Vladi Kosova na dalji postupak, potvrdio je Jakšić.

Predstavljan je i finansijski izveštaj za 2018. Ukupan iznos utrošenih sredstava za ovaj period iznosi 5.116.042 evra, od kojih ukupni troškovi iz granta iznose 4.847.744 evra,
dok ostatak čine donacije.

Izveštajem su predstavljeni i troškovi po direkcijama opštine, od kojih je u 2018. samo za robe i usluge za predsedništvo utrošeno više od 125 hiljada evra, za administraciju 350 hiljada. Predstavljeni su rashodi i za zdravstvo, obrazovanje, subvencije i kapitalne investicije.

U minuloj godini, sopstveni prihodi opštine Severna Mitrovica iznose 33.000 evra.

IZVEŠTAJ O troškovima opštine
Foto: KoSSev

Božović: Obezbedti osobu koja bi mogla da odgovara na pitanja odbornika

Božović je pohvalila sam izveštaj, ali ne i rad opštine, kao i samog gradonačelnika, ukazavši na probleme o kojima joj svedoče građani:

„Građani su često iznosili tvrdnje da ne mogu da završe u katastru svoja dokumenta, pod pretpostavkom da nema zamena radniku koji je bio odsutan. Podsetiću da je gradonačelnik obećao da će sportska hala biti gotova u roku od 12 meseci, kao i vatrogasni dom u roku od 12 do 18 meseci“, poručila je Božović.

13 Sednica SO Mitrovica
Foto: KoSSev

Izveštaje o radu opštine i finansijama u prošlosti je odbornicima predstavljala bivša šefica opštinske administracije i novoimenovana ministarka za administraciju i lokalnu samoupravu, međutim, „upravo zbog svoje nove funkcije“, njenu ulogu juče je preuzeo direktor direkcije za zdravstvo na Severu, Vladimir Jakšić.

Odbornica iz redova GI SDP, Ksenija Božović, zatražila je od predsedavajućeg da obezbedi drugu osobu koja bi mogla da odgovara na pitanja odbornika jer smatra da Jakšić nije kompetentna osoba za obavljanje ove funkcije.

„Uz dužno poštovanje prema gospodinu koji nam je izlagao izveštaj, ali mislim da on nije toliko kompetentan i ne može da nam daje odgovore na pitanja“, smatra Božović.

Ukazala je i na to da su se na asfaltu, u skorije rekonstruisanoj ulici Ive Lole Ribara, „pojavile rupe“ i pozvala da se pošalje komisija da izađe na teren.

Predsedavajući SO Dejan Gurešić je replicirao da je, u skladu sa ugovorom, opština obavezala izvođača radova da izvrši ispravke u ovoj ulici.

Gurešić je dodao i da će odgovore na preostala pitanja odbornice Božović dati na sledećoj sednici.

Kritike Božović nisu bili jedini komentari na rad opštine. Za razliku od nje, pojedini odbornici Srpske liste koji su izašli za govornicu su izrazili „oduševljenje“ radom bivšeg gradonačelnika Severne Mitrovice, Gorana Rakića, i izrazili želju da „ponovo pobedi“ ne predstojećim izborima 19. maja.

Odbornici Srpske liste su pohvalili i rad opštinske administracije, realizaciju infrastrukturnih projekata i ulaganja u zdravstvo, školstvo i sam grad.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.