SO Severna Mitrovica: U 2017. 268 krivičnih dela, rešena 53. Usvojen budžet za 2018.

Dvesta šezdeset i osam slučajeva krivičnih dela registrovano je u 2017. u policijskoj stanici Mitrovica Sever. Od toga, 138 sa nepoznatim počiniocima. Pripadnici Kosovske policije uspeli su da reše 53 slučaja. U tekućoj godini, zabeleženo je i tri slučaja ubistva i 16 slučajeva pretnji. Registrovano je 26 napada sa mogućim međuetničkim motivom – podaci su Kosovske policije za region Sever predstavljeni na jučerašnjoj sednici Skupštine opštine Severna Mitrovica. Odbornici ove SO usvojili su i budžet za 2018. Takođe, juče je zakletvu položilo troje novih odbornika koji su zamenili doskorašnje kolege, a sada poslanike u Skupštini Kosova – Igora Simića, Zorana Mojsilovića i Miljanu Nikolić. Novi odbornici su Aleksandra Bogosavljević ispred Srpske liste, Dragan Spasojević i Dejan Radojević koji su na prošlim kosovskim lokalnim izborima bili na listi SDP-a Olivera Ivanovića. Sada, kako su objasnili, u ovoj SO nastupaju kao samostalni odbornici. Tako se dogodila slična situacija kao i 2016. kada su sada već istaknuti poslanici i lokalni funkcioneri Srpske – takođe kao opštinski odbornici istupili iz SPD-a. Sednici je prisustvovao gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić.

Do 27. septembra u policijskoj stanici Mitrovica Sever registrovano je ukupno 303 slučaja. Od toga, 35 slučajeva u vezi sa kršenjem javnog reda i mira i 268 krivičnih dela – izneo je statističke podatke komandir ove stanice, Đorđe Karamarković.

Komandir Karamarković izneo je upozoravajuće ocene u vezi sa sprovođenjem zakona i bezbednošću u gradu:

"Maloletnici najveći problem"

"Došli smo u situaciju da su nam naša deca najveći problem – maloletnici. U to treba da se uključi šira društvena zajednica, a mi kao represivni organ, kad dođu kod nas – onda je kasno," poručio je Karamarković.


Tokom jednog dana smo rešili šest dela krađe, ali ne mogu da se hvalim

"Juče smo imali slučaj da smo rešili šest krivičnih dela krađe. Međutim, to za mene danas uopšte nije za pohvalu kad nam se desilo ono što se desilo sinoć – ubistvo našeg sugrađanina – koje poništava celokupan naš rad. Tako da nemam neko raspoloženje da se mnogo hvalim," dodao je, takođe.

Govoreći o krivičnim delima, Karamarković je kazao da je registrovano 138 krivičnih dela sa nepoznatim izvršiocem. Od tog broja, pripadnici policijske stanice uspeli su da reše 53 slučaja – u procentima 38.40 odsto.

Kao najzastupljenija zabeležena su krivična dela protiv imovine – ukupno 142 registrovana slučaja. Tu se, kako je objasnio Karamarković, ubrajaju krađe, pokušaji krađa, teške i razbojničke krađe, razbojništva, prevare, podmetanje požara, uništavanje i oštećenje imovine.

Ugljanin tvrdi: Deca komandira u regionalnoj policiji stanice Sever napala decu bošnjačke nacionalnosti

Odbornik Nedžmedin Ugljanin govorio je i o, kako on tvrdi, slučaju koji se dogodio pre mesec dana kada su mladići, odnosno, kako je rekao – "deca komandnog lanca nekih policajaca" napala, navodi, decu bošnjačke nacionalnosti iz Luksemburga, koja su došla na odmor.

"Želim da znam da li se nešto preduzelo protiv te dece, s obzirom na to da su deca nekih komandira koji, nažalost, rade u regionalnoj policiji stanice Sever?" – upitao je Ugljanin Karamarkovića.

Komandir policijske stanice kazao je, sa druge strane – da nije upoznat sa ovim slučajem.


Još uvek bez rezultata u vezi sa slučajem paljevine automobila Olivera Ivanovića

Odbornicu Kseniju Božović zanimalo je i dokle se stiglo sa istragom u vezi sa paljevinom automobila Olivera Ivanovića.

"Slučaj je i dalje pod istragom. Nažalost još nemamo rezultata, ali se nadam da će rezultati biti vidljivi i poznati," odgovorio je Karamarković.


Policija poseduje ime potencijalnog osumnjičenog u vezi sa ubistvom Š.M. Sumnja još uvek neosnovana

"Da li su tačne spekulacije u vezi sa sinoćnim ubistvom – da je lice koje je usmrtilo nesrećnog momka poznato javnosti i da se radi o osobi koja aktivno učestvuje u ovoj kampanji i dolasku proslavljenih sportista i sedi pored istih?" – pitala je Karamarkovića odbornica Srpske liste, Danijela Vujičić. 

"Policija poseduje ime potencijalnog osumnjičenog, ali to još uvek nisu osnovane sumnje. Kad budemo bili u situaciji da taj slučaj rešimo, javnost će biti obaveštena," bio je njegov odgovor.

Od početka 2017., u opštini Severna Mitrovica, registrovana su, naveo je dalje Karamarković, tri slučaja ubistva, 16 slučajeva pretnji, dva slučaja maltretiranja, osam slučajeva napada, 51 slučaj lakih telesnih povreda i dva slučaja teških telesnih povreda.

Takođe, u 2017. registrovano je i 14 slučajeva krivičnog dela nasilja u porodici.

Komandir policijske stanice naveo je i da je do sada registrovano 26 slučajeva napada sa mogućim međuetničkim motivom. Rešeno je četiri.

Bilo je, kazao je, i zakazivanja tuča preko društvenih mreža – u blizini glavnog Ibarskog mosta i u naselju Bošnjačka mahala. Policija je, dodao je, u više navrata uspela da ih spreči.

Istakao je i da su istražitelji policijske stanice najangažovaniji u slučajevima krivičnih dela protiv imovine, kao i sprečavanja i reagovanja u krivičnim delima porodičnog nasilja.

Usvojen "oskudan" budžet za 2018.

Na istoj sednici, većinom glasova odbornika, usvojen je opštinski budžet za 2018. Budžet od 5.939.339 evra biće iskorišćen u kategoriji plata i dnevnica, roba i usluga, komunalije, subvencije i kapitalne investicije.

Šefica opštinske administracije, Adrijana Hodžić, ovaj budžet ocenjuje kao "oskudan".

Ipak, lokalna samouprava će se, kaže, potruditi da koliko-toliko poboljša kvalitet života svih građana.  

"Mi smo budžet koji nam je dat na raspolaganje morali praktično i efikasno da raspodelimo. Da nastavimo sa planovima gde smo stali, ili gde su stali eventualno neki drugi donatori. Na primer, Evropska unija i šetalište – odakle se praktično nastavlja ulica Ive Lole Ribara. Zahtevi su brojni i jako je nezahvalno raditi ovo što mi radimo. Ako imate 2.000 zahteva, a možete izaći u susret za pet, to znači da imate pet zadovoljnih slučajeva, a da su svi ostali nezadovoljni," objasnila je, zamolivši građane da imaju razumevanje jer, kako je dodala, svi problemi ne mogu biti rešeni u jednoj godini.

U 2018. nastaviće se sa projektima započetim u ovoj godini.

"Zadržaćemo se kod rekonstrukcije puteva, radićemo u našim osnovnim i srednjim školama," kazala je. 

"Nadam se da ćemo ovim sredstvima izaći u susret onim najtežim kategorijama kada su u pitanju socijalni slučajevi. Sa druge strane, pokušaćemo da izađemo u susret nevladinim organizacijama i različitim sportskim aktivnostima," dodala je, takođe. 

Hodžić je izrazila nadu i "da ćemo nakon lokalnih kosovskih izbora 22. oktobra imati lokalnu samoupravu koja će od prvog dana ažurno raditi i sarađivati sa svim ministarstvima na centralnom nivou", jer je, kako je dodala, moguće obezbediti dodatna sredstva za poboljšanje kvaliteta života svih građana u Severnoj Mitrovici.

Kao i na prethodnoj sednici, delu jučerašnje prisustvovao je lider GI Srbija, demokratija, pravda i kandidat za gradonačelnika Severne Mitrovice na predstojećim lokalnim izborima – Oliver Ivanović.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.