Održan poslednji sastanak eksperata o tablicama u Briselu: Sutra razgovaraju glavni pregovarači

Foto: KoSSev

U Briselu su se danas poslednji put sastali eksperti Beograda i Prištine za pitanje tablica, a uoči sutrašnjeg sastanka glavnih pregovarača.

O ovom sastanku, kao i obično, izvestio je javnost u svojoj objavi na Tviteru izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak.

On je ujedno za sutra najavio novi susret u Briselu, ali glavnih pregovarača Beograda i Prištine – Petra Petkovića, odnosno Besnika Bisljimija.

„Oni (eksperti) su svojim radom pripremili sutrašnje diskusije glavnih pregovarača. Sada je na glavnim pregovaračima da pronađu dogovor kako bi se krenulo napred“, naveo je Lajčak u objavi na Tviteru.

Ni danas nema detalja o tome ko učestvuje na ovim sastancima i šta je konkretno plod rada eksperata.

Podsetimo, prethodni sastanak radne grupe održan je početkom aprila, a pre toga početkom marta, pa krajem februara, prethodni januara, prošle godine u decembru, kao i u novembru, a prvi u oktobru mesecu.

Današnjim, poslednjim sastankom, završen je mandat ekspertima, odnosno radnim grupama za pronalaženje trajnog rešenja za tablice.

Održavanje sastanaka radnih grupa započeto je prošlog oktobra, nakon što je tada u Briselu zaključen sporazum o privremenom rešenju za tablice, koji je deeskalirao situaciju na Severu odnosno na relazima Jarinje i Brnjak koji su 14 dana bili u blokadi.

Postignutim dogovorom tada je počela privremena primena sistema korišćenja stikera, pomoću kojih građani Kosova i Srbije prikrivaju oznake na registarskim tablicama, a dok su radne grupe Beograda i Prištine uz EU bile zadužene za pronalazak trajnog rešenja u roku od 6 meseci, odnosno do 21. aprila 2022. godine. O njihovim zaključcima potom će odlučivati pregovarači Beograda i Prištine u Briselu.

Kako se 21. april bliži, na površinu su izbila dva kontradiktorna narativa iz Beograda i Prištine.

Kosovski premijer naglašava da 21. aprila ističe rok, sa jedne strane režimu nalepnica kao šestomesečnog rešenja, a sa druge strane rok i za pronalazak trajnog rešenja.

Sa druge strane, Kancelarija za KiM navodi da se sa Prištinom u Briselu u oktobru nisu dogovorili da tada ističe rok režimu nalepnica, već mandat ekspertima radnih grupa da do tada pronađu rešenje za tablice koje će potom predstaviti stranama.

EU je uoči novih sastanaka u Brieslu pozvala na hitno pronalaženje zajedničkog stanovišta.

Takođe uoči sutrašnjeg sastanka, analitičar, Dušan Janjić, ocenio je za KoSSev da će u narednom periodu, odlukom Prištine, doći do ukidanja stikera za tablice i da će prestati da važe i da se koriste srpske tablice sa oznakama gradova na Kosovu.

O oktobarskoj krizi na Severu Kosova u vezi sa tablicama, kao i svim dešavanjima i reakcijama koje su je pratile čitajte na našoj tematskoj stranici: Tablice Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.