Brisel: Završen prvi sastanak Radne grupe za tablice, sledeći u novembru

Foto: Tviter/Miroslav Lajčak

Vest je ažurirana

U Briselu je danas održan prvi sastanak Radne grupe eksperata EU, Beograda i Prištine za pronalazak rešenja za registarske tablice.

Delegacije su se zajedno sa predstavnicima EU sastale ovog jutra, potvrdio je specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog, Miroslav Lajčak.

Na svom Tviter nalogu Lajčak je kazao da je stručne delegacije dočekao jutros u Briselu.

Dodao je i da će se ista Radna grupa, sastavljena od eksperata EU, Beograda i Prištine, sastajati redovno u narednih šest meseci, do kad bi i trebalo da se pronađe trajno rešenje za registarske tablice.

„Jutros sam u Briselu dočekao stručne delegacije na prvom sastanku Radne grupe za registarske tablice, dogovorenog 30. septembra. Grupa kojom predsedavaju moji savetnici će se redovno sastajati. Verujem da će za 6 meseci predstaviti konkretne nalaze“, napisao je specijalni izaslanik EU.

Ovog popodneva oglasila se Kancelarija za KiM, navodeći da je u Briselu diskutovano o modalitetu, tehničkim pitanjima i opštim principima rada Radne grupe.

„Tokom sastanka koji je otvorio specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, analizirano je i dosadašnje sprovođenje sporazuma o režimu stikera, a koji je postignut 30. septembra“, precizirao je.

Potvrdili su i da će se drugi sastanak Radne grupe na nivou eksperata održati u drugoj polovini novembra.

Da će se danas održati prvi sastanak stručne delegacije, u cilju trajnog rešenja za registarske tablice za vozila, potvrdili su juče i kosovski i srpski zvaničnici, kao i portparol EU.

Inače, sporazum o privremenom rešenju za tablice postignut krajem prošlog meseca u Briselu deeskalirao je situaciju na Severu, odnosno na prelazima Jarinje i Brnjak koji su bili blokirani 14 dana.

Prema tom sporazumu, koji je sadržao tri osnovne tačke, predviđeno je održavanje sastanaka delegacije Beograda i Prištine i eksperata EU – Radne grupe zadužene za pronalazak trajnog rešenja po pitanju tablica u roku od 6 meseci.

Postignutim dogovorom tada je počela privremena primena sistema korišćenja stikera, pomoću kojih građani Kosova i Srbije prikrivaju oznake na registarskim tablicama.

O krizi zbog tablica na Severu Kosova, kao i svim dešavanjima i reakcijama koje su je pratile čitajte na našoj tematskoj stranici: Tablice Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.