Održan Dan otvorenih vrata PMF na mitrovičkom šetalištu

FOTO: KoSSev

Prirodno – matematički fakultet Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici danas je organizovao tradicionalni Dan otvorenih vrata za buduće akademce. Na mitrovičkom šetalištu predstavljeno je šest studijskih programa koje PMF nudi, i to: hemija, matematika, fizika, informatika, biologija i geografija.

Sara Petronijević student prodekan i student četvrte godine biologije, pozvala je učenike završnih godina srednje škole da upišu ovaj fakultet.

„Mi hoćemo u najboljem svetlu da predstavimo naših šest odseka srednjnoškolcima, odnosno maturantima, oni su nam ciljna grupa“.

Petronijević dolazi sa odseka Hemije, te je danas, zajedno sa svojim kolegama, pripremila eksperimente koji bi mogli biti zanimljivi srednjoškolcima i maturantima.

„Spremili smo neki bezopasni eksperiment koji u kuhinji možemo da napravimo. Čisto da privučemo pažnju i da pokažemo da kao fakultet opstajemo na ovim prostorima“, rekla je Petronijević.

Da bi neko postao student PMF-a neophodno je da ima volju za učenjem i da vredno radi, tvrdi.

„Nije važno iz koje škole dolazi, to obično postoji stereotip, gimnazija pa onda prirodne nauke, ali to nema nikakve veze. Ja sam iz medicinske škole pa sam upisala hemiju i odlično mi ide. Tako da, to nema nikakve veze, samo je bitno volja, trud, rad i sve može da se postigne“ naglasila je.

U okviru PMF je i odsek informatike na kojem se svake godine obezbeđuju 35 mesta za studente koji bi se finansirali iz budžeta Srbije.

Ovaj odsek baziran je na informacionim tehnologijama i po rečima sadašnjih studenata, predstavlja posao budućnosti.

„Ja kao student preporučio bih svim učenicima završnih godina srednjih škola da upišu ovaj smer, je to je posao budućnosti. Sve će se u budućnosti raditi preko informacionih tehnologija. Programiranje, kao osnovna delatnost, svršenog studenta informatičkog smera, progamiranje pruža širok dijapazon poslova koje student može raditi u budućnosti“ istakao je Ilić Nikola, student informatike u izjavi za KoSSev.

Sa katedre biologije poručuju budućim studentima da je biologija jedna sveobuhvatna nauka koja kasnije pruža niz mogućnosti za zaposlenje. Kako kažu, uslovi na fakultetu su dobri, a smeštaj u domu i ishrana u menzi su na visokom nivou.

„Imamo opremljene laboratorije, profesori su veoma stručni. Na fakultetu se organizuje praktičan rad i praktična nastava. Izučavaju se podjednako sve oblasti, počevši od beskičmenjaka do kičmenjaka. Imamo stručne asistente koji organizuju terensku nastavu i laboratorijske vežbe. Veliki je broj budžetskih mesta, dok je mali broj na samofinansiranju, a za one koji su na samofinansiranju nije skupa školarina. za razliku od ostalih gradova u Srbiji“, poručio je Željko Bulatović, student biologije.

Tomović Kristina, student je master studija matematike i zaposlena je kao demonstrator na fakultetu. Za KoSSev kaže da bi svima preporučila da upišu PMF zbog njegove raznolikosti.

„Neću biti pristrasna, ali pozvala bih sve buduće studente da upišu matematiku. Zbog njene primenjivosti, prvenstveno. Nakon toga, zaposlenje, koje je itekao važna stavka. Zato što je matematičara malo, to svi znamo. Tako da želim dobrodošlicu svakom srednjoškolcu“, kazala je.

Po rečima sadašnjih studenata uslovi na fakultetu su sve bolji, iz godine u godinu se sve više ulaže u fakultet, dok je akreditacija nova i sve savremenija.

Svojom postavkom i pratičnim prikazom određenih eksperimentana studenti PMF privukli su pažnju građana, a kako ističu, očekuju veliki odziv budućih kolega.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.