Odluka Vrhovnog suda: U Dragašu se ponavlja glasanje iz dijaspore

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Vrhovni sud odlučio je da glasovi dobijeni poštom iz inostranstva za opštinu Dragaš ne treba da se priznaju. Takođe odlučeno je i da se iz dijaspore za ovu opštinu ponovo glasa, a da na osnovu tih glasova bude izabran novi gradonačelnik.

„Kao što je IPŽP pravilno utvrdio i odlučio, Vrhovni sud je takođe potvrdio da je na najteži način povređena volja birača dijaspore, dakle odstupanje izbornog rezultata, odnosno samovoljno kršenje biračkog prava dijaspore, slobodno i jednako, dokazano je“, rekao je Faton Fetahu, advokat kandidata PDK u Dragašu, Šabana Šabanija (Shaban Shabani).

Razlika između Šabanija i kandidata LDK Bejdžeta Dželjadinija (Bejxhet Xheladini) bila je mala.

Vest o preglasavanju dragaške dijaspore potvrdio je LDK, filijala u Dragašu.

Bez glasova dijaspore, Šabani iz PDK je imao 47 glasova više, ali nakon prebrojavanja glasova iz dijaspore, Dželjadini iz LDK je imao više glasova.

Međutim, PDK se žalio da je glasove navodno popunila ista osoba. Zato je to pitanje pripalo Vrhovnom sudu, koji je odlučio da preglasa dijasporu za ovu opštinu.

Povodom odluke Vrhovnog suda, CIK je potvrdio da je prihvatio ovu odluku i da će tokom dana održati konferenciju za novinare.

Vrhovni sud odlučio o preglasavanju iz dijaspore za Dragaš, odbijene dve tužbe za Klokot

Vrhovni sud je potvrdio odluku o ponavljanju glasanja dijaspore na izborima za gradonačelnika Dragaša.

Kandidat LDK za gradonačelnika Dragaša, Bedžet Dželjadini, žalio se Vrhovnom sudu nakon što je Izborni panel za žalbe i predstavke (IPŽP) odlučio da potpuno poništi glasove iz inostranstva.

Sa glasovima iz inostranstva, Dželjadini je preokrenuo rezultat u drugom krugu, gde se takmičio sa Šabanom Šabanijem iz PDK.

CIK će danas održati sastanak u vezi sa organizacijom ponovnog procesa glasanja iz dijaspore za predsednika opštine Dragaš.

„Presudom AA.br 84/2021, veće Vrhovnog suda je usvojilo kao delimično osnovanu žalbu kandidata B.Dž, iz političkog subjekta Demokratski savez Kosova (LDK), ogranak u Dragašu, i promenilo odluku IPŽP-e, Anr. 1143/2021 u delu II izreke, kojim se nalaže Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) da organizuje ponavljanje procesa eksternog glasanja, za drugi krug lokalnih izbora 2021. godine, za gradonačelnika Dragaša“, navodi se u saopštenju.

U međuvremenu, Vrhovni sud je odbio žalbu Srpske liste na kaznu od 10.100 evra koju je izrekao IPŽP, a zbog prekršaja tokom drugog kruga izbora u Klokotu.

„Presudom AA.br.81/2021, Veće Vrhovnog suda odbilo je kao neosnovanu žalbu političkog subjekta Srpska lista, upućenu na rešenje IPŽP-a, po kojoj je Srpska lista novčano kažnjena u iznosu od 10.100 evra, zbog kršenja kodeksa ponašanja političkih subjekata, njihovih simpatizera i kandidata, za drugi krug lokalnih izbora 14.11.21“, saopštio je Vrhovni sud.

Odbijena je i žalba političkog subjekta GI Srpska Narodna Sloga, koji je uložio žalbu na odluku IPŽP-a.

„Presudom AA br. 82/2021, veće Vrhovnog suda odbilo je kao neosnovanu žalbu političkog subjekta GI Srpska Narodna Sloga, upućenu na rešenje IPŽP-a. Žalba S.S, kandidata za načelnika opštine Klokot, iz političkog subjekta GI Srpska Narodna Sloga, odnosi se i na odluku IPŽP-a o kupoprodaji glasova u drugom krugu lokalnih izbora u ovoj opštini“, navodi se u saopštenju.

Povezane vesti: 

CIK potvrdio izborne rezultate za 18 opština, čekaju se Prizren, Dragaš i Klokot

LDK podnela žalbu Vrhovnom sudu na odluku IPŽP o poništenju glasova dijaspore u Dragašu

Drugi krug izbora: IPŽP kaznio sa 10.000 evra Srpsku listu u Klokotu

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.