LDK podnela žalbu Vrhovnom sudu na odluku IPŽP o poništenju glasova dijaspore u Dragašu

Demokratski savez Kosova uložio je danas žalbu Vrhovnom sudu na odluku Izbornog panela za žalbe i predstavke kojom su poništeni glasovi pristigli iz dijaspore za lokalne izbore u opštini Dragaš.

Portparol DSK Sibel Haljimi (Halimi) rekla je da su svi ovi glasovi uzeti u obzir i da su postali deo sertifikacije u prvom krugu od strane CIK-a.

„DSK je danas podneo Vrhovnom sudu žalbu na skandaloznu odluku IPŽP-a i troje njegovih sudija koji su pokušali da promene građansku volju u opštini Dragaš. Juče je u odluci bez presedana za demokratiju i izborni sistem Kosova, troje sudija IPŽP-a poništilo sve glasove dijaspore, sve bez izuzetka bez kontakta, bez provere i bez traženja istine u Dragašu“, rekla je Haljimi, javlja RTK2.

Ona je dodala da će odluka IPŽP-a biti razmatrana u međunarodnim misijama za praćenje izbora, kao napad bez presedana na demokratiju.

„DSK je danas podneo preko 200 svedočenja birača Dragaša, u dijaspori za njihove glasove u drugom krugu. Takođe, dostavila je čitav spisak argumenata za zaštitu izbornog rezultata građanske volje“, dodala je ona.

Kandidat DSK za gradonačelnika Dragaša Bedžet Dželjadini  (Behgjet Xheladini) rekao je da mu je pobeda na izborima oduzeta za stolom.

IPŽP je odobrio žalbu kandidata PDK za gradonačelnika Dragaša Šabana Šabanija (Shaban Shabani) i poništio sve glasačke listiće podnete poštom za drugi krug izbora. Nakon prebrojavanja glasova iz dijaspore, Bedžet Dželjadini iz DSK dobio je 244 glasa, dok je Šaban Šabani samo 54, što je uticalo na preokret rezultata.

Pročitajte još:

CIK objavio konačne rezultate za gradonačelnike, fali još za Dragaš

CIK sledeće nedelje odlučuje o dvojici zvaničnika Srpske liste

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.