CIK potvrdio izborne rezultate za 18 opština, čekaju se Prizren, Dragaš i Klokot

Foto: Armend Nimani (AFP)

Preuzeto za KosovaPress

Centralna izborna komisija (CIK) potvrdila je konačne rezultate drugog kruga izbora za gradonačelnike 18 opština, od 21 koliko je bilo u drugom krugu.

CIK je overio izborne rezultate za 18 opština: Đakovica, Glogovac, Gnjilane, Istok, Kačanik, Klina, Kosovo Polje, Kamenica, Obilić, Orahovac, Podujevo, Priština, Štimlje, Vitina, Vučitrn, Mališevo, Junik i Mamuša.

U međuvremenu, za opštine Dragaš, Prizren i Klokot nešto tako još nije urađeno, jer su trenutno u IPŽP-u u procesu razmatranja i odlučivanja dve žalbe koje se odnose na opštinu Prizren i Klokot, dok je druga koja se bavi opštinom u Dragašu na čekanju u Vrhovnom sudu.

Konačne rezultate drugog kruga lokalnih izbora predstavio je predsednik Centralne izborne komisije (CIK), Krešnik Radonići (Kreshnik Radoniqi).

Radonići: Želim uspeh izabranim i sertifikovanim gradonačelnicima

„Danas u toku dana dobili smo dva pisma od Izbornog veća za žalbe i predstavke i Vrhovnog suda, gde IPŽP navodi da može da nastavi sa sertifikacijom rezultata osim opština Dragaš, Prizren i Klokot, o kojima još nije odlučeno prema njihovim žalbama. U IPŽP-u su još uvek slučajevi Prizren i Klokot, dok je u Vrhovnom sudu slučaj za opštinu Dragaš koja se tretira. Iako još treba da overimo još tri opštine, za izabrane i ovlašćene gradonačelnike, i za članove sertifikovanih skupština želim uspeh i srećan rad“, rekao je on.

Kandidati Demokratskog saveza Kosova proglašeni su pobednicima u pet opština, gde je u Istoku pobedio, Iljir Ferati (Ilir) sa 56,16 odsto glasova, u Kosovu Polju Burim Beriša (Berisha) sa 65,45 odsto glasova, u Prištini Perparim Rama sa 50,98 odsto glasova, u Vitini Sokolj Haljiti (Sokol Haliti) sa 51,44 odsto glasova, u Juniku Ruždi Šehu (Ruzhdi Shehu) sa 53,80 odsto glasova.

Pokret Samoopredeljenje i njegovi kandidati pobedili su u četiri opštine, u Gnjilanu Aljban Hiseni (Alban) sa 51,10 odsto glasova, u Kamenici Kadri Rahimaj sa 56,34 odsto glasova, u Podujevu Špejtim Bulići (Shpejtim Bulliqi) sa 52,06 odsto glasova, u Štimlju Kemajl Aljiu (Aliu) sa 50,6 odsto glasova.

Kandidati Demokratske partije Kosova proglašeni su za pobednike u tri opštine, gde je u Glogovcu za pobednika proglašen Ramiz Ladrovci (Llandrovci) sa 54,16 odsto glasova, u Kačaniku Besim Iljazi (Ilazi) sa 53,91 odsto glasova, u Vučitrnu Ferit Idrizi sa 53 odsto glasova.

Dok su Alijansa za budućnost Kosova i njeni kandidati proglašeni za pobednike u tri opštine, u Đakovici Ardian Đini (Gjini) sa 55,97 odsto glasova, u Klini Zenun Eljezaj (Elezaj) sa 55,16 odsto glasova, u Orahovcu Smajlj Ljatifi (Smajl Latifi) sa 65,19 odsto glasova.

U opštini Obilić pobedio je kandidat Građanske inicijative za Obilić Džafer Gaši sa 61,30 odsto glasova, u Mališevu kandidat Socijaldemokratske inicijative Ekrem Kastrati sa 53,10 odsto glasova, dok je u Mamuši kandidat KDTP Abdulhadi Krasnići sa 63,19 odsto glasova.

IPŽP: Odbijen zahtev za ponovno glasanje na 23 biračka mesta

Izborno panel za žalbe i predstavke odbio je zahtev pokreta Samoopredeljenje za ponovno glasanje na nekoliko biračkih mesta u Prištini, prenosi RTK2.

Kako je navedeno u dokumentu, Pokret Samoopredeljenje je tražio da se objavljeni rezultati ponište na 22 biračka mesta i da se naloži CIK-u da organizuje ponovno glasanje zbog razlike u odzivu birača i glasačkih listića u glasačkim kutijama.

Pored toga, stranka je zatražila ponovno prebrojavanje na biračkom mestu u selu Zagradska Hoča.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.