Odloženo ustoličenje patrijarha Porfirija u Pećkoj Patrijaršiji zbog epidemioloških mera

Patrijarh u Pećkoj Patrijaršiji
Foto: Srpska pravoslavna crkva

Ustoličenje patrijarha Porfirija u Pećkoj Patrijaršiji koje je bilo, prema ranijim najavama tabloida, najavljeno za 23. maj, odloženo je –  i zvanično je potvrđeno u Patrijaršiji večeras ono što se već par nedelja nezvanično najavljivalo.

Kao razlog za odlaganje navedene su epidemiološke mere na Kosovu koje su na snazi.

Istovremeno, Patrijaršija je najavila da će se 24. maja održati redovno zasedanje Sabora SPC, koje će započeti liturgijom na praznik Sv. Кirila i Metodija, u Spomen-hramu Svetog Save na Vračaru.

Patrijarh Porfirije imenovan je na ovu dužnost 18. februara u Beogradu, sa napomenom da će se naknadno saopštiti datum ustoličenja na tronu srpskih patrijarha u Pećkoj Patrijaršiji.

Patrijarh Porfirije je prva tri dana Vaskršnjeg posta sredinom marta proveo upravo u ovom manastiru, posetivši i Visoke Dečane.

U aprilu preneta je informacija iz tabloida da će se ustoličenje obaviti 23. maja.

Pećka patrijaršija je bila pomesna autokefalna pravoslavna crkva sa sedištem u Peći i prva arhiepiskopija SPC. Tron pećkih patrijarha je u Manastiru Pećka patrijaršija, odnosno u njoj se tradicionalno ustoličavaju srpski patrijarsi, pa se tako očekuje da bude i sa patrijarhom Porfirijem.

Inače, sam manastir koji čine četiri crkve građene čitav vek – od sredine XIII do sredine XIV veka (Svetih Apostola – glavna i najstarija, crkva Majke Božije, Sv. Dimitrija i Bogorodičina crkva sa crkvicom Svetog Nikole) od 2005. odnosno 2006. je pod zaštitom UNESCO-a.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.