Patrijarh Porfirije prvih dana Vaskršnjeg posta u Pećkoj Patrijaršiji

Patrijarh srpski Porfirije je danas, u pratnji monaha, otputovao u Pećku Patrijaršiju, uoči početka Vaskršnjeg posta, saopštila je Srpska pravoslavna crkva (SPC). 

Patrijarh će prva tri dana Vaskršnjeg posta koji počinje sutra, provesti u drevnom sedištu SPC.

Prva tri dana Velikog posta, poznata kao trimirje, po vekovnom tipiku Crkve odlikuju se uzdržavanjem od bilo koje hrane i pića. Tokom ta tri dana pravoslavni vernici ništa ne jedu i ne piju.

Vaskršnji post će trajati sve do Vaskrsa, odnosno 48 dana, jedan je od najznačajnijih za pravoslavne hrišćane i predstavlja pripremu za najradosniji hrišćanski praznik – Vaskrs, koji ove godine pada 2. maja.

Ovo će biti prva poseta Porfirija Pećkoj Patrijaršiji od kada je imenovan za patrijarha – 18. februra ove godine.

Pećka patrijaršija je bila pomesna autokefalna pravoslavna crkva sa sedištem u Peći i prva arhiepiskopija SPC. Tron pećkih patrijarha je u Manastiru Pećka patrijaršija, odnosno u njoj se tradicionalno ustoličavaju srpski patrijarsi, pa se tako očekuje da bude i sa patrijarhom Porfirijem.

Inače, sam manastir koji čine četiri crkve građene čitav vek – od sredine XIII do sredine XIV veka (Svetih Apostola – glavna i najstarija, crkva Majke Božije, Sv. Dimitrija i Bogorodičina crkva sa crkvicom Svetog Nikole) od 2005. odnosno 2006. je pod zaštitom UNESCO-a.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.