Odloženo ročište o sporu između Univerziteta u Prištini i SPC dok se ne odluči o legitimnosti tužbe

Crkva priština
FOTO: Kallxo

Još jedno ročište po tužbi Univerziteta u Prištini protiv Srpske pravoslavne crkve, u vezi sa zemljištem na kojem se nalazi nedovršeni hram Hista Spasa, odloženo je danas pred Osnovnim sudom u Prištini. Sudija Jovica Mitrović odlučio je da odloži ročište dok se ne odluči da li će biti odbačena tužba usled nedostatka legitimiteta, javlja Zakletva za pravdu.

Advokat Iljire Aidogan (Ilire Aydogan), koja zastupa Univerzitet u Prištini, zatražila je danas odlaganje ročišta i izuzeće sudije jer, kako je kazala, on ne može da odluči o predlogu, a da se prethodno ne odluči o proceduralnim pitanjima, prenosi ovaj medij.

Opština Priština je takođe putem svog advokata, Jetona Idrizija, podnela zahtev za odlaganje ročišta na 180 dana.

Međutim, sud nije odgovorio na ovaj zahtev.

Zakletva za pravdu takođe prenosi da se predstavnik Srpske pravoslavne crkve, Aleksandar Radovanović, usprotivio predlogu opštine Priština.

Rekao je da je tužba podignuta još 2017. godine, te da je prošlo dovoljno vremena da se prikupe sva dokumenta.

Današnje ročište trebalo je da se održi još 25. marta, ali je ono odloženo. I prethodno ročište zakazano za 1. mart odloženo je zbog toga što stranama nisu uručeni pozivi na regularan način, preneli su tada prištinski mediji.

Prošlo je više od četiri godine od kada je Univerzitet u Prištini tužio SPC zbog navodne uzurpacije više od četiri hektara zemljišta ovog univerziteta na kojoj je sagrađen hram Svetog Spasa u Prištini, a koje je zvanično u vlasništvu pravoslavne crkve „Sveti Nikola“.

U tužbi se navodi da je prvotužena, opština Priština, protivno urbanističkom planu, bez pravnog osnova i nezakonito dala na korišćenje drugotuženoj Srpskoj Pravoslavnoj crkvi  „spornu imovinu“.

Eparhija je ujedno na tužbu Univerziteta u Prištini odgovorila kontra tužbom.

Kako je ranije pisao Kallxo, Univerzitet u Prištini je u martu 2017. izgubio prvu parnicu.

Nedovršeni hram Hrista Spasa u Prištini godinama je tema napisa u kosovskim medijima i u obraćanjima političara.

Učestale su poruke da je reč o nezakonito izgrađenom hramu koji vezuju za vreme Slobodana Miloševića, usled čega su i pokretane inicijative za njegovo rušenje.

Sa druge strane, Eparhija raško-prizrenska navodi da poseduje detaljnu dokumentaciju sa dozvolama i izvorima iz katastra da je vlasnik zemljišta i nedovršenog objekta, a da je dokumentacija i u vezi sa gradnjom hrama, kao i sa vlasništvom nad zemljištem dostavljena i svim međunarodnim institucijama na KiM-u.

Hram Hrista Spasa čija je gradnja započeta 1990. godine i prekinuta 1998. godine zbog izbijanja rata na KiM-u, više je puta bio izložen napadima i pokušajima miniranja, u jednom trenutku je korišćen i kao javni toalet. Takođe, korišćen je i za muzički spot, a 2015. godine zidovi hrama su poslužili i kao „bedemi za alpinizam“.

Crkva je više puta isticala da će svaki nasrtaj na hram tretirati kao otvoren napad na SPC.

U ovoj crkvi je juna meseca, nakon 23 godine, po prvi put obeležena hramovna slava, kada je vladika raško-prizrenski Teodosije održao liturgiju u prisustvu nekolicine vernika, a što je u Prištini protumačeno kao provokacija.

Odmah zatim usledili su protesti, dok su ujedno i ispisani grafiti na vratima nedovršene crkve „Isus mrzi Srbe“ i „Simbol šovinizma postaje svetinja, blagoslovom Aljbina Kurtija“.

Pročitajte još:

Odloženo ročište o sporu između Univerziteta u Prištini i SPC

Ahmeti: Hram Hrista Spasa da se ne ruši, već da posluži dokaz šta je dragi Milošević želeo da uradi

ERPKiM: Svaki nasrtaj na hram Hrista Spasa biće otvoren napad na SPC čija su prava javno regulisana

Comments

comments



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.