Odbornica Srpske liste: Opština Gračanica treba da bude transparentnija

Snežana Jovanović, direktorka Venca/Foto: I.M. GračanicaOnlajn

„Opština ne poziva medije kad se nešto organizuje, ona daje samo saopštenja… To nije otvorenost, to je zatvorenost,“ zaključila je odborcia Srpske liste u skupštini opštine Gračanica Snežana Jovanović. Na prvoj redovnoj sednici skupštine opštine ove godine ona je ujedno iznela „kritiku“ povodom rada svih zaposlenih, navodeći da bi opština trebalo da bude transparentnija.

“Primera radi, poslednji konkurs za organizovanje Nove godine je bio objavljen jedino na zvaničnom, pod znacima navoda, sajtu, na svim ostalim se nije pojavio,“ poručila je Jovanović. Dok, „kada se nešto hvali“, dodaje – „koristi se sve moguće“:

„Da li je Fejsbuk, da li je Instagram, da li je ‘Naša Gračanica’, ‘Opština Gračanica’, ali i onaj drugi zvanični sajt koji ne znam kako već ide.. rks.gov.net…“

„Ja sam lično sugerisala opštini, molila sam gradonačelnika – nemoj da shvatiš da tebe nešto kritikujem, nego generalno kritikujem rad svih nas da opština treba da bude transparentnija. Naročito kada su konkursi u pitanju, kada je dostupnost informacija u pitanju, tu treba Opština da bude mnogo, mnogo, mnogo transparentnija.“

Uredba o transparentnosti „na papiru“ je u redu, ali kada je reč o praksi, Jovanović navodi da bi opština trebalo „malo više da se pozabavi time“.

„Treba da se pronađe način da se pristupi ljudima. Svi mediji su glas naroda i treba obratiti pažnju na to,“ zaključila je, i ujedno uputila kritiku na rad opštine i kada su mediji u pitanju.

„Opština ne poziva medije kad se nešto organizuje. Opština daje samo saopštenja. Sad, na primer, da se napravilo nešto i umesto da se pozovu svi novinari… da dođu, da proprate lično, oni dobijaju od opštine samo saopštenja. To nije otvorenost, to je zatvorenost,“ navodi.

Ona je podsetila na to da je „opština jako lepo iskritikovana“ od strane „Gračanica online“ u njihovom tekstu upravo o transparentnosti ove opštine, kao i da novinarima nije bio dozvoljen pristup, naročito nakon postavljanja vrata kojima je onemogućen pristup određenim delovima ove institucije bez kartice.

Sa druge strane, službenik za informisanje u opštini Gračanica, Nebojša Ćirković, kaže da su na svim važnim projektima svi mediji uvek pozivani, kao i da opština objavljuje i konkurse na način kako to propisuje Uredba o transparentnosti.

„Koristimo zvanični sajt, koristimo lokalne medije, koristimo oglasne table u opštini, društvene mreže ,takođe. A što se tiče pisanja ‘Gračanicaonline’, ako ste takođe pročitali, oni hvale informativnu službu da redovno dobijaju saopštenja,“ rekao je Ćirković, komentarišući rad ove opštine.

Skupština opštine Gračanica usvojila je na sednici 24.01.2019. godine Uredbu o transparentnosti opštine Gračanica i Akcioni plan transparentnosti za period od 2019. do 2022. godine.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.