Odalović: Predsednik s pravom reagovao na glupost Kvinte

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović izjavio je za N1 da je reakcija predsednika Aleksandra Vučića na saoštenje ambasada zemalja Kvinte o pritiscima na glasače na severu Kosova, logična i opravdana, jer se, kako je rekao, na izborima u nedelju nije desilo ništa što bi bilo povod za takvu reakciju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je iznenađen saopštenjem zemalja Kvinte u kom su naveli da su izbori na Severu Kosova protekli mirno, ali da nedostaci u izbornom procesu koji se odnose na pritiske na glasače, neažurirane biračke spiskove i ograničenu političku participaciju pokreću pitanja o ukupnom demokratskom procesu.

Vučić je novinarima u Novom Sadu kazao da „nije ništa gluplje pročitao, što je, prema mišljenju Veljka Odalovića, logična i opravdana reakcija.

„Svi smo iznenađeni. Pogotovo što se ništa nije desilo zbog čega bi Kvinta tako reagovala“, izjavio je Odalović u Danu uživo N1, uz ocenu da se na saopštenje Kvinte može gledati kao na provokaciju.

„Predsednik je s pravom reagovao na glupost Kvinte. Njihova poruka može da napravi ozbiljne probleme, jer bi Priština sada mogla da ospori rezultate izbora, a niko u Prištini nije osporio rezultat – nijedno glasačko mesto, nijedan glas. Kvinta je negde proklizala, neko je negde prolupao, napravio ozbiljnu grešku“, naveo je on.

Reč je o pokušaju da se baci senka na rezultate izbora koji su, prema njegovi rečima, Prištini i raznim Kvintama rekli da su Srbi vrlo jedinstveni.

„Srpska lista je izlaskom na izbore pokazala da želi da bude deo tih institucija. Priština mora da prihvati pruženu ruku ako hoće da razmišlja o budućnosti. Tamo nema drugih Srba. To su Srbi! S njima mora da nastavi da sarađuje, da živi, mora da uvaži njihove stavove“, poručio je on.

Priština stoga, kako je rekao, prvo mora da preispita odluku o taksama, čime bi se stvorili uslovi da se nastavi dijalog sa Beogradom.

Govoreći o predstojećoj sednici parlamenta o Kosovu, Odalović je rekao da se ne može očekivati rešenje posle jedne sednice, ali da parlament jeste mesto gde treba da se razgovara o tome.

Kazao je i da bi opozicija trebalo da prisustvuje sednici, jer je to njihovo radno mesto i oni su pozvani da govore, bez obzira „šta o njima mislili Vučić, Dačić ili Odalović“.

Rekao je i da je mirno, trajno i održivo rešenje za Kosovo jedino moguće, ali je istakao i da ne postoji rešenje kojim bi svi bili zadovoljni.

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.